Foto: Televizija Slovenija/Mojca Dumančič
Foto: Televizija Slovenija/Mojca Dumančič

Granata je dobro stoletje ždela v posoški zemlji. "Gre za topovsko granato 305 milimetrov avstrijske izdelave iz prve svetovne vojne," je pojasnil Darko Zonič, poveljnik državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva. "Za te avstrijske je zelo redko, da so ostale cele. Italijanskih jih najdemo več," pa je dejal pripadnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Benjamin Kreševec. "To je prebojna granata. Že sama teža bi precej škode naredila."

Velika sreča je, da se pri zemeljskih delih ni zgodilo najhujše. "V njej je 27 kilogramov razstreliva, streljali pa so z razdalje do 11 kilometrov," dodaja Zonič. Granata je zdaj v skladišču na skrivni lokaciji, marca jo bodo uničili na poligonu pri Neverkah.

Pirotehniki imajo zdaj veliko tveganega, nevarnega dela tudi na gradbišču novogoriške železniške postaje. Pred gradbinci preiskujejo teren, saj "je na tem območju padlo okoli 600 letalskih bomb in je mogoče, da jih je deset odstotkov zatajilo. Gre za letalske bombe. Najpogosteje so tu odmetavali 250-kilogramske in 500-kilogramske avionske bombe," pove Zonič.

Ob najdbi takšne bombe bi morali evakuirati območje v radiju 800 metrov, in sicer na obeh straneh meje, kar bi bilo logistično izjemno zahtevno.

Presenetljiva najdba neeksplodirane granate