Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podpisanih 31 zdravnikov Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana podpira odklonilno mnenje ministrstva za zdravje s stališčem Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede gradnje kanalizacijskega kanala C0 na odseku med Črnučami in Brodom na severozahodnem delu Ljubljane. "V Ljubljani imamo še vedno izjemno kakovostno pitno vodo. Prebivalci Ljubljane in dnevni vozači lahko uživamo svežo pitno vodo brez dodanih kemikalij. Zavedati se moramo, da je v današnjem času kakovostna in sveža pitna voda, ki ne potrebuje posebne predpriprave s kemikalijami, naša neprecenljiva dobrina. Takšna voda je tudi cenejša in ne onesnažuje okolja," so zapisali.

Gradnja kanala je na tem odseku predvidena na območju s strogim vodovarstvenim režimom in tik ob območju z najstrožjim vodovarstvenim režimom. "Načrtovani kanalizacijski kanal C0, zgrajen iz cevi z omejeno življenjsko dobo, bo postavljen na vodovarstveno območje za vedno. S kanalizacijskim kanalom C0 bomo tako našim potomcem prej ali slej uničili kakovostno in zdravo pitno vodo, kar je popolnoma nesprejemljivo in neodgovorno. Oskrbo s pitno vodo v zadostnih količinah pa bomo ogrozili tudi že samim sebi," so opozorili.

Če bi prišlo do puščanja, bi morali vodo pred uporabo pripravljati s kemikalijami oziroma jo kondicionirati, v najslabšem primeru pa ljubljanska voda sploh ne bo več pitna. Pomanjkanje pitne vode za uživanje, pripravo hrane, osebno higieno, pranje itn. bi povzročilo tudi širjenje nalezljivih bolezni in zastrupitve, so poudarili. Zato je z vidika vplivov na zdravje ljudi kanal na tem območju nesprejemljiv, kot sta že leta 2020 opozorila ministrstvo za zdravje in NIJZ, so sklenili.

Župan trdi, da imajo vsa dovoljenja

Gradnji kanala C0, ki je del evropsko sofinanciranega projekta gradnje kanalizacije v Medvodah in Vodicah, nadgradnje čistilne naprave v Zalogu in odstranitve 6400 greznic v Ljubljani, nasprotujejo med drugim okoljske organizacije, opozicija v DZ-ju in ljubljanska mestna opozicija ter lastniki zemljišč na območju, ki so že večkrat protestirali, pri čemer je prihajalo tudi do incidentov med njimi in varnostno službo. Trdijo med drugim, da bo ogrožena pitna voda in da za gradnjo na območju ni vseh potrebnih dovoljenj. Župan Mestne občine Ljubljana, ki je investitorka projekta, Zoran Janković na drugi strani trdi, da imajo vsa dovoljenja, in vztraja, da bodo gradnjo dokončali, kot je začrtano.