Ministrstvo je ob podpisu najemne pogodbe za izpostavo azilnega doma zagotovilo, da bo o vseh aktivnostih pravočasno obveščalo lokalne skupnosti. Foto: Borut Živulović/BoBo
Ministrstvo je ob podpisu najemne pogodbe za izpostavo azilnega doma zagotovilo, da bo o vseh aktivnostih pravočasno obveščalo lokalne skupnosti. Foto: Borut Živulović/BoBo

Ob tem so na ministrstvu navedli, da se lahko ta številka tudi spremeni, če se bo že tako nepredvidljiv položaj na področju migracij hitro spremenil. Na ministrstvu ob tem zagotavljajo, da bodo občino o vseh dejavnostih sproti obveščali in se z njo posvetovali.

Zapisali so, da se praksa pri vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju ne razlikuje od ostalih lokacij, kjer so prosilci za mednarodno zaščito že nastanjeni. Poudarili so tudi, da sta komunikacija z lokalnimi skupnostmi in pravočasno obveščanje o dejavnostih, ki so načrtovane v določeni lokalni skupnosti, ključnega pomena.

Dodali so še, da si želijo, da bi lokalne skupnosti premostile zaskrbljenost in se aktivno vključile v proces integracije, saj so dosedanje izkušnje iz drugih krajev Slovenije več kot pozitivne.

Ta odločitev pa je razburila Civilno iniciativo Velenje, katere predsednik Mihael Letonje je dejal, da so ponovno "doživeli šok." Vodstvo iniciative, ki je že dvakrat vložila zahtevo za referendum o azilnem domu, bo zdaj premislilo o nadaljnjih korakih.

Župan zahteva največ 30 namestitev
Velenjski župan Bojan Kontič je prejšnji teden državnemu sekretarju na notranjem ministrstvu Boštjanu Šeficu poslal pismo, v katerem poudarja, da vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju ne nasprotujejo, želijo pa, da so izpolnjene vse zahteve, ki so bile glede tega zapisane in potrjene na seji velenjskega mestnega sveta novembra lani.

Velenjski mestni svetniki tako med drugim zahtevajo, naj vlada kvote prosilcev za mednarodno zaščito enakomerno razdeli po celotni Sloveniji. Prav tako velenjska občina od vlade zahteva, da se v izpostavi azilnega doma na območju Velenja lahko namesti do največ 30 prosilcev za mednarodno zaščito in da se nastanijo izključno ranljive skupine s posebnimi potrebami, ki so zaprosile za mednarodno zaščito.