V muzikalu sodeluje več kot 30 mladih ustvarjalcev. Foto: Goran Rovan
V muzikalu sodeluje več kot 30 mladih ustvarjalcev. Foto: Goran Rovan
Glavni vlogi sta bili zaupani Boštjanu Piltaverju in Larisi Jagrič. Foto: Goran Rovan
Mladi Posavci predstavljajo Revolucijo ljubezni

O tej temi so s songi in igro na svoj način spregovorili mladi Posavci, ki so na lastno pobudo pripravili muzikal Revolucija ljubezni.

"Revoluciji ljubezni" je bila posvečena tudi oddaja Radia Slovenija Gymnazium, ki jo lahko poslušate tukaj.

Muzikal Revolucija ljubezni je avtorsko delo mladih iz Posavja in mentorjev, ki so sodelovali pri projektu, ki je nastal pod okriljem Kulturno umetniškega društva Butnhrupn, ki deluje pri Mladinskem centru Krško. Na odru se je predstavilo več kot 30 nadarjenih mladih pevcev in igralcev, ki so bili izbrani na avdiciji. Ta je potekala v novembru leta 2011. Glasbeno jih je spremljala skupina mladih glasbenikov, ki so ustvarili avtorsko glasbo posebej za ta muzikal, sami pa so tudi napisali zgodbo.

Projekt se je začel septembra 2011 in se izvaja v sklopu mladinske pobude Mladi v akciji, ki je ta projekt s pomočjo Evropske komisije tudi financirala. Pod okriljem KUD-a Butnhrupn se je takrat zbrala skupina mladih, ki so jo sestavljali: Bogdan Navoj, vodja projekta, Mihaela Komočar, mentorica in režiserka, Kaja Nanel Kovač, Lara Vizler, Grega Mežič, Aleš Stipič, Jaka Ceglar, Tilen Bračun, Miha Škafar, Klara Zorc, Tim Verstovšek, Nejc Deržič, Andreja Jankovič in drugi.

Skupaj so napisali izvirno zgodbo, besedila pesmi in scenarij ter ustvarili avtorsko glasbo. Izdelali so tudi sceno, rekvizite ter pridobili ogromno uporabnega znanja o organizaciji, skupinskem delu ter o dejanski izvedbi muzikala. Pridobili so tudi nekaj praktičnih veščin: fotografija, snemanje, grafično oblikovanje, osvetljevanje, tonsko delo in še vrsto drugih.
In o čem govori zgodba?
Rok s svojim bendom igra na koncertu, ki ga med drugimi obiščejo tudi Vesna in prijateljici. Medtem ko sta Vesna in prijateljica Lara bolj zadržani, je prijateljica Maja vihravo dekle, ki se zagleda v bobnarja Nika, poskrbi pa tudi za okoliščine, da se Vesna in Rok pobliže srečata. Med njima takoj preskoči iskrica. Vsak prihaja iz različnega družbenega okolja, tako se pojavijo težave na vsakem koraku. Rok je panker, ki ga zanimajo družbeni problemi. Vesnin oče pa oceni Roka glede na njegovo nenavadno zunanjost kot neprimerno osebo, s katero se njegova hčerka ne bo videvala. Vesnina mama želi nastalo zadevo umiriti, teta pa Vesno opozori, kako pomembno je držati se ljubezni in se ravnati po svojih čustvih. Pankerica Cvetka je zaljubljena v Roka in mu sledi na vsakem koraku. Nikakor ne more sprejeti ljubezni med Rokom in Vesno, zato želi na vse načine prepričati Roka, da sta si z Vesno preveč različna. Zaljubljenca se kljub vsemu ne vdata in iščeta skrite prostorčke, kjer sta lahko skupaj. Tako zaideta tudi na področje duha, ki ga prebudi Rokova žalost zaradi neodobravane ljubezni. Tudi on, duh, je že bil nesrečen v ljubezni zaradi sprtih družin, ki sta preprečili, da bi bil z ljubljeno osebo. Odloči se, da bo mladima zaljubljencema pomagal. Z navihanim načrtom poskrbi, da se zadeve uredijo in končajo srečno.

Kdo so mladi igralci in pevci?
V muzikali Revolucija ljubezni nastopajo: Larisa Jagrič – Vesna, Boštjan Piltaver – Rok, Tilen Abram - Grof Svetozar Strtosrčni II (Duh), Rok Ferenčak – Polde, Ines Jagrič – Julka, Tamara Vardič – Cvetka, Ana Marija Siter – Maja, Tjaša Tomše – Lara, Janja Mirt – Metka, Anže Kump – Nik, Nina Kodrič – Barbi, Miha Škafar – Pero, Janez Hrastovšek – Samo ter glasbeniki: Miha Škafar (kitara), Benjamin Kovač (bobni), Janez Hrastovšek (bas kitara) in Anže Kump (bobni).

Za MMC Goran Rovan

Mladi Posavci predstavljajo Revolucijo ljubezni