V Sloveniji je bilo letos posajenih skoraj 600 hektarjev industrijske konoplje. Foto: BoBo
V Sloveniji je bilo letos posajenih skoraj 600 hektarjev industrijske konoplje. Foto: BoBo

Predstavnica Eko civilne iniciative Slovenije Irena Rotar je dejala, da poskušajo spodbuditi nove smernice v slovenskem prostoru za ohranjanje in ustvarjanje delovnih mest z inovativnimi pristopi in na trajnosten način.

V Taboru so tako že odprli predelovalni obrat za predelavo konopljine slame, ki daje surovinsko bazo za tekstil, gradbeno in tehnično industrijo, v Bio parku Nivo v Žalcu je postavljen testni objekt iz zidakov iz konoplje, v tovarni nogavic Polzela pa so za tujino izdelali nogavice iz mešanice konoplje in bombaža, prav tako so izdelali prve prototipe nogavic iz konoplje.

Po besedah direktorice Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Martine Zupančič je konoplja sorodnica hmelja in na inštitutu imajo kadre ter tehnologijo, da se lahko takoj vključijo v projekt.

V Eko civilni iniciativi še navajajo, da je letos v Spodnji Savinjski dolini konopljo zasadilo 20 kmetov. Ocenjujejo tudi, da bi lahko v tej dolini vsako leto konopljo pridelovali na več kot 400 hektarjih. V vsej državi je bilo letos posajenih skoraj 600 hektarjev industrijske konoplje.