"Ni sprejemljivo privoliti v rešitev, ki temelji na prepričanju, da občina s 3.000 prebivalci ne more imeti 300 Romov," pravi Vonta. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Tamara Vonta. Foto: Bogdan Miklič

Predsednica komisije in vodja urada za narodnosti Tamara Vonta je dejala, da še vedno upa v ustrezno rešitev, čeprav je nekoliko razočarana nad načinom komuniciranja škocjanske občine, ki se na koncu prenese na raven osebnega obračuna, ki je v tem primeru po njenem mnenju brezpredmeten. "Naša komisija je na moj predlog sklenila, da ustanovimo operativno skupino, v kateri bodo predstavniki Romov in Dobruške vasi, komisije za zaščito romske skupnosti, občine, nevladne organizacije Amnesty International in Kmetijske zadruge Krka. V njenem okviru se bomo lotili iskanja ustrezne rešitve," je napovedala Tamara Vonta.
Po njenih besedah nobena dozdajšnja različica, ki so jo predlagali občini, te ne premakne z mrtve točke, ampak vztraja pri svojem. "Vseeno upam, da se bo priključila tej skupini, da bomo lahko skupaj našli sprejemljivo rešitev. Na območju naselja, ki obstaja že od 60. let prejšnjega stoletja, ne moremo načrtovati projektov brez dialoga s tamkajšnjimi prebivalci. Država ne more poskrbeti za njih, ker je to naloga občine," zatrjuje.
Po njenem mnenju ni sprejemljivo privoliti v rešitev, ki temelji na prepričanju, da občina s 3.000 prebivalci ne more imeti 300 Romov. "Imamo občino Tišina, ki ima 4.000 prebivalcev in 440 Romov, vendar najlepše romsko naselje in eno najlepših vasi, kar sem jih kdaj videla," Tamara Vonta izpodbija argument občine Škocjan. Slednja sicer namerava vložiti tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice, medtem ko Vonta zagotavlja, da državna stran išče tudi pravna sredstva za razrešitev nastale situacije. "Imamo možnost ukrepanja po 5. členu zakona o romski skupnosti. Če bo treba, jo bomo uporabili," pristavi.

V galeriji nekaj utrinkov iz romskega naselja v Dobruški vasi.

Za MMC Bogdan Miklič