Mesojedec meni, da je država povsem brez vizije za reševanje romske problematike. Foto: MMC RTV SLO
Mesojedec meni, da je država povsem brez vizije za reševanje romske problematike. Foto: MMC RTV SLO

Predvčerajšnjim se je v romskem naselju Dobruška vas zgodilo medsebojno obračunavanje in nato množični pretep pred novomeškim zdravstvenim domom. Nadaljevalo se je s streljanjem na Ruperč vrhu, ki mu je še istega dne sledilo ponovno medsebojno obračunavanje v Dobruški vasi. Posredovati je moralo več deset policistov v neprebojnih jopičih.

Za drastično poslabšanje razmer v Dobruški vasi je po besedah predsednika Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike (RCI) Silva Mesojedca najodgovornejša predsednica vladne komisije za zaščito romske skupnosti Tamara Vonta, ki je tudi državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade, pristojna za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud.
"Njena izjava, da je občina Škocjan izjemno neaktivna na področju reševanja težav v Dobruški vasi, je skrajno neresna in zavajajoča. Kmetijska zadruga (KZ) Krka se je na RCI obrnila s prošnjo za pomoč in sodelovanje pri razreševanju problema zemljišča v lasti KZ-ja Krka, ki so ga zasedli Romi, saj je imela zainteresiranega kupca iz tujine, tako da poznam aktivnosti škocjanske občine. Slednja je skupaj s KZ-jem Krka tudi pripravila možne rešitve, ki pa za Vonto niso bile sprejemljive. S svojim nadaljnjim delovanjem je razmere še poslabšala. Brez poprejšnjega dogovora s komer koli je predlagala, da se del naselja preseli na drug del. S tem je v bistvu zanetila vojno znotraj naselja, kar dokazujejo zadnji dogodki," je ogorčen Mesojedec.
Do kdaj še prilagajanje nezakonitim naseljem?
Po njegovih besedah se na RCI obračajo državljani iz širše Dolenjske, tudi iz Grosuplja in Kočevja ter celo iz Ljubljane, ki se čutijo ogroženi zaradi nesprejemljivega početja nekaterih Romov, ki med drugim kradejo poljske pridelke, domače živali in les. "Na nas se obračajo tudi Romi, ki si želijo drugačnega življenja, poslovni subjekti, sodelujemo z občinami, zato poznamo širino problema in nanj opozarjamo," pojasnjuje.

Po Mesojedčevem mnenju bodo morali breme poslabšanja medsebojnih odnosov med Romi in večinskim prebivalstvom ob naslednjih tragičnih dogodkih poleg Vonte nositi tudi predsednik države Borut Pahor, pristojni predstavniki vlade, predstavnik Amnesty International Blaž Kovač in namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek.

RCI je namreč 14. junija letos na slovensko vlado in predsednika države Pahorja naslovil odprto pismo. Ob koncu tega pisma se sprašuje, do kdaj bo država gluha za pozive za učinkovitejše reševanje romske problematike. Sprašuje se, ali se bo razvoj občin, tudi na škodo novih delovnih mest in gospodarskega razvoja ter integracije Romov, še naprej prilagajal nezakonitim romskim naseljem. Te je treba po njegovem mnenju primerno preseliti ali legalizirati.
Pomanjkanje vizije
Mesojedec ugotavlja, da na omenjeno pismo po dveh mesecih še vedno ni odgovora. "Predvidevam, da zaradi pomanjkanja vizije, kako pristopiti k reševanju romske problematike, zato je bolje biti previdno tiho, da se s kakšno izjavo ne osmešijo," meni.

Sledil je javni poziv, ki ga je RCI 27. junija poslal Kovaču, Rovšku in Vonti. V njem jim Mesojedec predlaga, naj v bližino svojega doma sprejmejo romsko družino in jo spremljajo na njeni poti integracije v civilno družbo.
"Tudi na ta poziv ni bilo nobene reakcije, čeprav se razmere na tem področju iz dneva v dan zaostrujejo in je le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do novega tragičnega dogodka," je zaskrbljen Mesojedec, ki poudarja, da se politika, ki bi morala reševati romsko problematiko, "spreneveda in bo zaradi tega zadevo pripeljala do vrelišča".