Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Septembra so se na Gorenjskem ponovno zvrstili številni napadi volkov. Prišli so na pašnik na robu vasi Krnica, kjer so bile pokončane tri plemenske ovce, tri pa hudo poškodovane, v vas Grabče, kjer so volkovi zmrcvarili eno ovco, in v vasico Kupljenik, kjer so se lotili mladih telet," je v pozivu zapisal župan Gorij Peter Torkar.

Volkovi so po njegovih navedbah napadli tudi v sredo ponoči, približali so se občinskemu centru, blizu vrtca in osnovne šole Gorje ter športnega igrišča pred Gorjanskim domom.

"Napad se je zgodil na drobnico, ki je bila tudi dobro zaščitena in kar dokazuje, da za zaščito pred volkom ne zadostujejo več psi ali ograja. Ker se je zaradi vse pogostejših napadov volka med prebivalci v vaseh občine Gorje okrepil strah pred napadom te zveri, zato zahtevamo jasna navodila in ukrepe za zaščito in varnost občank in občanov Gorij," je pozval župan Torkar.

14.15 5.10.2023


Kot je v četrtek poročal Radio Slovenija je zaradi zadnjega napada zadnjem napadu je trop predvidoma štirih volkov pokončal osem živali na varovanem pašniku med hišami, zato je stopilo v veljavo tudi dovoljenje za odstrel enega volka, aktivirali pa so se tudi lovci, je povedal Blaž Černe z blejske enote zavoda za gozdove.

"Dovoljenje je bilo izdano, pogoji so bili izpolnjeni, lovska družina je aktivno pristopila k reševanju problema in to noč so na območju tega pašnika že v bistvu čakali, če bi se volkovi slučajno vrnili na ta pašnik," je dejal. Lovci bodo na preži naslednjih deset dni, potem dovoljenje poteče.