Delovna razmerja so v rokah direktorja, ta pa mora ravnati skladno z veljavno zakonodajo. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Delovna razmerja so v rokah direktorja, ta pa mora ravnati skladno z veljavno zakonodajo. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Služba za eno uro na teden

V sindikatu so prepričani, da je direktor zlorabil svojo moč in na ta način v muzej spretno pripeljal točno izbrano osebo, da bi ji pozneje omogočil polno zaposlitev.

Kako se je bral javni razpis za delovno mesto samostojnega strokovnega sodelavca? Muzej ga je objavil 29. decembra lani. Višješolska ali višja strokovna izobrazba, zaposlitev za eno leto, bogat opis delovnih nalog - 13 različnih področij. Ambiciozno za eno uro na teden.

Če bi strokovni sodelavec recimo vse ure oddelal v šestih dneh v tednu, bi mu pripadalo najmanj 24 dni dopusta. Pod črto: v enem letu bi delal vsega 32 ur.

Tista ura na teden je bila za delovni proces v muzeju tako nepogrešljiva, da je bil rok za prijavo najnižji zakonski. Tri dni. Dva dni po izteku razpisa, na katerega se je prijavilo okoli 20 kandidatov, je službo dobila kulturna delavka, ki je v muzeju že delala prek javnih del.

Pred sejo sveta brez komentarja
Direktor je naredil vse, da bi službo dobila prav ta oseba, mimo kamere povedo zaposleni v muzeju. V letošnjem kadrovskem načrtu je planiral zaposlitev kustosa za umetnostno zgodovino, videl jo je na tem mestu, ker je pripravništvo zanjo prijavil na ministrstvo. Nato pa naj bi ugotovil, da ima prenizko izobrazbo in naredil obvod - objavil manj zahteven razpis za samostojnega strokovnega delavca. In pri tem, kot kaže, ravnal samovoljno, saj zaposlitve samostojnega strokovnega sodelavca sploh ni bilo v kadrovskem načrtu za leto 2017.

"Kaj delate paniko za 27 evrov na teden, pred četrtkovo sejo sveta muzeja ne bom nič komentiral," nas je zavrnil Juri. Morda zgolj naključje - seja je bila sklicana kmalu zatem, ko smo mu poslali vprašanja. Na seji sveta bodo obravnavali kadrovski plan in po informacijah Obalnega sindikata je na dnevnem redu tudi sporna zaposlitev. Po njihovem je to še en od primerov, ko se sporne poteze vodstva legitmirajo in potrdijo za nazaj.

Bodo problematizirali samovoljno Jurijevo ravnanje, vprašamo predsednico sveta muzeja Natašo Likar, ki v svetu zastopa koprsko občino. O najnovejši zaposlitvi ne ve nič. Z občine pa sporočajo, da so delovna razmerja v rokah direktorja, ta pa mora ravnati skladno z veljavno zakonodajo.

Služba za eno uro na teden