MOL je načrtoval, da bodo letos potekala obnovitvena dela glavne stavbe, projekt pa naj bi bil končan leta 2019. Foto: BoBo
MOL je načrtoval, da bodo letos potekala obnovitvena dela glavne stavbe, projekt pa naj bi bil končan leta 2019. Foto: BoBo
Rog
Italijanski ulični umetnik Blu je na glavnem pročelju nekdanje tovarne Rog upodobil velikansko rožnato pištolo, sestavljeno iz recikliranih elementov rogovskih dejavnosti. Foto: Uporabniki Roga
Celica
Mestna občina Ljubljana (MOL) se je odločila na dražbi prodati Hostel Celica z izklicno ceno 2,34 milijona evrov. Odločitvi ostro nasprotujejo avtorji projekta in organizatorji programa v njem. Foto: BoBo

Mestna občina Ljubljana (MOL) je pretekli konec tedna na svojih spletnih straneh objavila videovizije prenove nekdanje ljubljanske tovarne Rog, Film o Rogu, "da bi si meščanke in meščani lažje predstavljali, kakšni bosta podoba in vsebina novega Centra Rog".

Prenova Tovarne Rog bi morala že potekati, vendar se je lani zapletlo, ko je izbruhnil spor s trenutnimi uporabniki prostorov v Rogu. Junija 2016 je MOL ob spremstvu varnostnikov na območje Roga pripeljal bager in s tem želel začeti rušenje tovarne. Ob tem je tudi sledil fizični incident med varnostniki in uporabniki Roga.

Rogovci so nato tožili MOL zaradi motenja posesti, ta pa je proti posameznim rogovcem vložil zasebne tožbe zaradi izselitve in izročitve v posest. Zgodba se še nadaljuje na sodišču. Ljubljansko okrožno sodišče je že med sodnimi počitnicami v primeru tožbe MOL-a proti enemu izmed toženih uporabnikov tovarne Rog ugodilo zahtevku MOL-a in presodilo, da mora uporabnik izprazniti prostor in ga vrniti občini.

Dve sodbi v korist MOL-a
Odvetnik Zoran Korenčan, ki zastopa uporabnike Roga, je za MMC povedal, da je bilo trenutno v dveh sodbah odločeno, da mora uporabnik zapustiti prostore nekdanjega Roga. Toda odločbi še nista pravnomočni, saj so sledile pritožbe na višje sodišče. Sodni procesi proti drugim uporabnikom MOL-a pa še potekajo.

Korenčan pojasnjuje, da na ljubljanskem okrožnem sodišču vzporedno poteka tudi pravdni postopek, ki so ga sprožili rogovci zaradi motenja posesti. Odredba sodišča, ki MOL-u prepoveduje odstranitev uporabnikov in prepoveduje rušenje stavb Roga, pa še vedno velja. Postopek naj bi bil končan sredi januarja, vendar gre tudi pri tem pričakovati pritožbe na tožbo.

Zadeva se bo torej še nekaj časa vlekla po sodiščih. Korenčan pravi, da se izpraznitvene zadeve in motenje posesti obravnavajo prednostno, tako da naj bi tudi o pritožbah odločili dokaj hitro. Toda MOL je tožil le osem uporabnikov od več kot stotih uporabnikov. MOL bo očitno moral, če želi izpraznitev, vložiti tožbe proti njim.

Korenčan še dodaja, da se je na sodišču tudi razkrilo, da je MOL dovolil uporabo prostora in da je nekdanji ljubljanski podžupan Miloš Pavlica na sodišču povedal, da je ob zasedbi Roga na neki način simpatiziral z uporabniki Roga in da mu je ugajalo, da se tam ukvarjajo z različnimi dejavnostmi.

Kaj želi MOL ustvariti iz Roga?
MOL je načrtoval, da bodo letos potekala obnovitvena dela glavne stavbe, projekt pa naj bi bil končan leta 2019. Kot navajajo na svoji spletni strani, bo v okviru prenovljenega Roga uporabnikom namenjenih 5.526 kvadratnih metrov uporabnih površin za kulturne dejavnosti.

"Te bodo zajemale okoli 30 prilagodljivih produkcijskih prostorov, namenjenih skupinam in posameznikom, splošno knjižnico, srednje veliko prireditveno-razstavno dvorano ter večji produkcijski prostor za iskanje sinergij med umetnostjo, kulturo, znanostjo in univerzo. Približno 1.700 kvadratnih metrov bo namenjenih podpornim prostorom. Okoli območja bodo urejene parkovne površine, v kleti pa parkirni prostori. Celotno območje obnove Tovarne Rog tako obsega več kot 10.000 kvadratnih metrov," so zapisali na spletni strani MOL-a.

"Stavba tovarne Rog je pomembna industrijska kulturna dediščina, ki bo v celoti obnovljena. Poleg nosilne, železobetonske konstrukcije z okenskimi odprtinami bo v prvotni obliki in podobi ohranjeno južno pročelje, ki bo ostalo glavno, vhodno pročelje Centra Rog vzdolž Petkovškovega nabrežja. K zadnjemu, severnemu pročelju bo dodan zastekljen prizidek, kjer bodo zunanji hodniki, stopnišče, tovorno in osebno dvigalo zagotavljali enakovreden in pregleden dostop do vseh prostorov v centru," so projekt prenove opisali na MOL-u.

Ali bodo v prenovljeni Rog vključeni tudi sedanji uporabniki prostorov, ostaja odprto vprašanje. MOL je lani junija, ko je izbruhnil spor, navedel, da za nekatere začasne uporabnike Roga iščejo rešitve glede njihovega nadaljnjega delovanja. "MOL jim bo po svojih močeh prisluhnil glede umestitve njihovih programov in želenega načina delovanja v Centru Rog," so še pojasnjevali na MOL-u.

Rog stoji, znova vroče je na Metelkovi
MOL se je v sorodno zgodbo, kot je Rog, zdaj zapletel še s hostlom Celica na Metelkovi, ki ga želi prodati. Prva dražba, na kateri bo izhodiščna dražbena cena 2,34 milijona evrov, bo 14. decembra. Prodaji Celice glasno nasprotujejo kulturniki, ki v hostlu že leta ustvarjajo kakovosten kulturni program, ter ustvarjalci in snovalci hostla, ki velja za eno najprepoznavnejših ljubljanskih znamenitosti.

MOL se je pri prodaji že zapletel v precej mučno zgodbo z morebitnim turškim kupcem prostorov hostla na Metelkovi. Kot je poročalo Delo, je delegacija turškega poslovneža, ki jo je pričakala množica novinarjev in nasprotnikov prodaje iz kulturniških vrst, zelo hitro zapustila prostore hostla, prevajalec pa je razložil, da jih nakup ne zanima več.

Film o Rogu (Vir: MOL)