V nekaterih regijah se s ponedeljkom odpirajo terase in vrtovi gostinskih obratov, v nekaterih ostajajo zaprti. Foto: BoBo
V nekaterih regijah se s ponedeljkom odpirajo terase in vrtovi gostinskih obratov, v nekaterih ostajajo zaprti. Foto: BoBo

Od ponedeljka bodo lahko v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji znova odprte terase in vrtovi gostinskih obratov. To bo mogoče med 19. do vključno 25. aprilom med 7. in 19. uro, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

"Podaljšujemo trenutno veljavne izjeme in v osmih oranžnih regijah odpiramo terase in vrtove gostiln in lokalov med 7. in 19. uro. Gostinci bodo nekoliko lažje zadihali, spet smo korak bližje življenju, kot smo ga vajeni," je na svojem računu na Twitterju zapisal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

V osmih regijah se v ponedeljek odpirajo terase
E vidite narod, kako je dober Počivalšek. Zdaj je blagovolil, da gremo še mi na prleške sendviče in vodo. Pravi cvet slovenskega naroda.
-Janševik1.0 2021-04-14T15:39:52+02:00
In zdaj naj bomo srecni, da nam v nekaterih regijah po pol leta vlada dovoli spiti kavo na terasi? Te drobtinice svobode jaz pac ne bom proslavljala. Too little too late.
-pennypennypenny 2021-04-14T21:39:50+02:00
Pocivalsek, prosim, ne se delat, da ti je mar. Nujno je bilo že pol leta nazaj.
-Hobbes 2021-04-14T14:37:19+02:00
V osrednji regiji bomo pač še naprej po garažah in na skrivaj v gostinah.
-FrancoskaŠtruca 2021-04-14T20:22:30+02:00
Kako so gostinci pripravljeni na odprtje teras?

V osmih regijah odprto, drugje zaprto
Pri tem bo treba upoštevati navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako kot ob dozdajšnjih odprtjih teras bodo morali zaposleni in gostje ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi, strežba bo dovoljena za mizami. Vlada je izjemo in odprtje teras in vrtov dovolila v osmih oranžnih statističnih regijah, medtem ko bodo terase in vrtovi gostinskih obratov v osrednjeslovenski, jugovzhodni, savinjski in primorsko-notranjski prihodnji teden ostali zaprti. Zaradi ukinitve omejitve nočnega gibanja pa se v vseh regijah osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, dovoli brez časovne omejitve. Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod. Dovoljeno je tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom, so spomnili.

Sploh ni res... Možnost okužbe je velika, ker se na terasah slabo izvajajo ukrepi.Nazadnje 7 oseb za eno mizo, dovoljene so 4.potem terasa velika 35-40 kvadratnih metrov na njej pa 28,31 oseb. Res cudovito ni kaj. Poleg tega ko ljudje se usedejo porinejo stol bolj nazaj in ni vec 3 metre razmaka med mizami. In se ena stvar..... A gostilne rabite, da se pocutite svobodne in normalne??? Joj joj joj.....
-GuyFawkes 2021-04-14T15:04:50+02:00
V zadnjem tednu je bila po 174 dneh ukinjena policijska ura. Uvedena je bila v času, ko so v Sloveniji dnevno potrdili okoli 860 novih okužb, ukinja pa se brez posebne utemeljitve v času, ko je dnevno število okužb za približno sto višje.
-ememce2019 2021-04-14T20:32:29+02:00
Gistincem naj izpad placajo dobro plačani zdravniki ....
-Tretja_noga 2021-04-14T14:51:49+02:00
Vlada ne bo nič odpirala. Nevarnost okužbe je bistvena, kar ne ocenjuje vlada ampak stroka.
-galoper 2021-04-14T10:03:26+02:00

Sindikat izrazil nezadovoljstvo
Za ponedeljek načrtovano odpiranje vrtov in teras v nekaterih regijah pa gostincev ne zadovoljuje. Kot so v sporočilu za javnost spomnili v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije, je panoga zaprta že vse od 19. oktobra lani, povzročena škoda pa je bistveno večja od tiste, ki bi nastala, če bi gostinci delali ob doslednem spoštovanju ukrepov in nadzoru. Od vlade in gospodarskega ministra sindikat zahteva, da se panoga zažene v celoti. Opozarjajo namreč, da terase ob slabem in hladnem vremenu ne bodo imele gostov, poleg tega pa vsi subjekti niti nimajo vrtov in teras. "Če se gostilne in hoteli odpirajo za politiko, za poslovne sestanke, za športne prireditve, naj se odprejo za vse! Če je dovoljeno druženje in sestankovanje politiki in biznisu, zahtevamo, da se omogoči normalno življenje tudi nam, državljankam in državljanom," so medtem zapisali v sindikatu. Poudarili so tudi, da morajo delavci za preživetja delati. "Če ne želite razumeti, jim pokrijte ves dosedanji izpad dohodka in zagotovite 100-odstotno nadomestilo plače," so poudarili in dodali, da so vladni odloki povzročili nepopravljivo škodo. Ogorčeni so, da so v interventnem zakonu, ki je v pripravi, ponovno izviseli delavci. "In to ti delavci, ki so primorani biti doma zaradi odločitve vlade in že sedem mesecev prejemajo le 80-odstotno nadomestilo plače! Njihov položaj je vse težji, vse več je stisk in bitke za preživetje," opozarjajo v sindikatu.

Jaz bi rad spil pivo za mizo, na sončku, v mestu. Al pa kavico. Da se po dolgem času počutim kot človek, ne pa kot kriminalec, ki se mora skrivati pred organi pregona.
-firtoh 2021-04-14T08:50:00+02:00
Odprite tako kot se spodobi, terase in notranje prostore, povsod. Zunaj normalno, notri z distanco in prezračevanjem. Pa maske proč! Prijatelj je peljal družino na smučanje in mi je razlagal kako poteka business to business gostinstvo. Dajte no, kakšna smijurina, terasa zaprta, brez miz in stolov, folk se pa zunaj prehranjuje na tleh. Gužva, nobenih mask, nobene distance nikjer. Ne vem, je to groteska ali burleska?
-GEORG FIŠER 2021-04-14T15:42:47+02:00
a gostinci v ostalih 4 regijah naj pa crknejo od te vaše gnile pomoči? mater se obnašamo s temi regijami, kot ena 50miljonska država. najbolj smešno bo pa sedaj, če odpravite omejitev gibanja med regijami, ker je logično, da se bodo iz teh 4 regij z lahkoto odpeljali v najbljižjo regijo, ker noben nima več kot polure vožnje.
-slovenc25 2021-04-14T20:20:00+02:00
Kdor je spremljal tiste "strateške" konference na katerih so nastopali Jansa, Pocivalsek in Tonin je lahko na lastne oci videl, da so tisti svoj originalni semafor ze trikrat povsem povozili. Prvi je bil itak sestavljen tako, da se bog usmili- na hitro spacan, ker je v zacetku decembra bilo ze jasno, da je bila epidemija totalno zavozena in je bil tisti semafor samo nekaj, da so lahko rekli da delajo. Prvi popravek je sledil ze do konca decembra, ko se je gor zacelo pisat se dodatne stvari, ker je bilo treba odpreti trgovine, ceprav po prvotnem semaforju se to ne bi smelo zgoditi. Drugic so semafor povozili po januarski konferenci, ko je bil Jansa hkrati se zdravstveni minister in se je zacelo govoriti o odprtju sol. Spet semafor tega niti priblizno ni predvideval in je potem sledil tisti fiasko- na semafor so vrinili odprtje sol in vrtcev, Jansa je zaradi padanja okuzb in hospitalizacij napovedal sigurno odprtje, potem je pa 3 dni pred zasedanjem na Brdu zacel cmokati. Na koncu je bilo tako, da smo en dan pred odprtjem vrtcev cakali do popoldneva na njegovo odlocitev, ki jo je zvrnil na stroko, da so oni ocenili o varnosti sol in vrtcev. In tretjic je bilo sedaj, ko so uvedli ta smesni lockdown- govorili so, da bo trajal 11 dni potem bodo sli pa ukrepi zopet po semaforju. No, niso pa povedali, da bodo vmes dobesedno spremenili celoten semafor- vecino ukrepov iz oranzne faze so dali v rdeco in kljub stevilkam, ki ne podpirajo rdece faze so nas uvrstili tja in nikome nista. Fantje se igrajo Monopoly z drzavo, ker so to prve krizne razmere v drzavi po 30 letih. Janez je pol zivljenja prezivel pod rezimom, ki ga tudi sam fura se naprej in v tem uziva.
-DLeagueStar 2021-04-14T15:30:39+02:00

Najbolj replicirani komentarji sekcije Slovenija v prejšnjem tednu:

Petkovi protestniki na Trgu republike odkrili "spomenik vladi v odhajanju" (14 odgovorov)

Predčasne volitve???? Popolna bedarija. Na predčasnih volitvah bi bilo razmerje sil podobno, spet bi zmagal SDS in Janša bi bil najprimernejši kandidat za novega starega mandatarja, Levičarji pa bi na vse možne načine spletkarili in poizkušali izsiliti koga drugega, kakor je to bilo s Šarcem na prejšnjih volitvah. Uspeh tkšne vlade bi seveda bil enako katastrofalen kot Šarčeve. Zato so predčasne volitve povsem nepotrebne in škodljive v času epidemije. Sicer pa, kdo pa bi v Sloveniji bil primeren kandidat s strani levičerjev? Jaz ga ne vidim. Na levi strani so sami nesposobneži, katerih edini program je sovraštvo do Janše in drugače mislečih. Za konec pa še to. Vlada ob nekaterih napakah, ki se pač vedno pojavijo v času krize, dela dobro. Ne znam si predstavljati, kako katastrofalna bi bila situacija, če bi državo vodili predstavniki sedanje opozicije.
-mali_piscek 3. april 2021 07:02

Štiri opozicijske stranke vložile predlog ustavne obtožbe premierja Janše (12 odgovorov)

Opozicijske stranke oz. opozicijski polsnaci se ukvarjajo le še z Janšo. To je torej edina funkcija zaradi katere so bili izvoljeni. Drugega ne znajo.
-ADAM 2. april 2021 08:20

V ponedeljek nazaj v šole, policijska ura se ukinja, odprte vse trgovine, gostinske terase zaprte (11 odgovorov)

Policijska ura je še edina, ki malo zavira druženje..... Če se to ukine, bo še več druženja in posledično okužb......
-Poskok 9. april 2021 13:13

Štiri opozicijske stranke vložile predlog ustavne obtožbe premierja Janše (10 odgovorov)

Sramota opozicije, potrebno bi bilo vloziti ustavno obtozbo proti njim
-agaaga1a 2. april 2021 08:25

Najbolje ocenjeni komentarji sekcije Slovenija v prejšnjem tednu:

Štiri opozicijske stranke vložile predlog ustavne obtožbe premierja Janše (253 priporočil)

[i]Opozicijske stranke oz. opozicijski polsnaci se ukvarjajo le še z Janšo. To je torej edina funkcija zaradi katere so bili izvoljeni. Drugega ne znajo[/i] Ljubljeni vodja se vseskozi ukvarja s tem, kako imel čim več oblasti in kako bi ostal na oblasti. Drugega ne zna. Zaradi tega se moramo vsi, ne samo opozicijski poslanci, ukvarjati le še z Janšo. Že to je zadosten razlog za takojšno odstavitev. Seznam pa se s tem šele začne ... Mislim da bodo trgovina z orožje, Patria, Trenta ipd. samo hec v primerjavi s tem, kaj se bo še razkrilo.
-Krabat 2. april 2021 08:29

Brigita Čokl ne bo preklicala kritičnih besed do poslancev DeSUS-a (217 priporočil)

Janšev odvetnik ???? Vse jasno!
-kop is back 9. april 2021 10:36

Brigita Čokl ne bo preklicala kritičnih besed do poslancev DeSUS-a (199 priporočil)

Matoza so najel poslanci Desusa? Potem vemo čigavi so.
-dr.r. 9. april 2021 10:38

Štiri opozicijske stranke vložile predlog ustavne obtožbe premierja Janše (198 priporočil)

Upam da se zgodi čudež in se osvobodi državljane in zapre vlada.Se pravi obratno kot je sedaj.
-boy11 2. april 2021 08:33

V ponedeljek nazaj v šole, policijska ura se ukinja, odprte vse trgovine, gostinske terase zaprte (198 priporočil)

Kam smo prišli...Policijska ura je itak brezveze, ampak. Od kdaj ima notranji minister besedo glede ukrepov zdravstvene stroke? Saj vem, saj vem, o vsem odloča itak predsednik vlade, vse je igra. Ampak, vseeno, kako je to že prav žalostno. Vlada jim razpada, zdaj se pa hočejo iti svetnike. Povozili so demokracijo, izvajali hudo korupcijo, napadali medje, kulturnike, EU,in zdaj mislijo, da se jim bomo klanjali, ker bodo odpravili policijsko uro, ki je najdaljša v Evropi? Lepo vas prosim, ulica bo pela in to bolj, kot je kadarkoli doslej.
-Hobbes 9. april 2021 10:42