Napad se je zgodil, ko so humanitarni delavci raztovarjali pomoč. Foto: Reuters
Napad se je zgodil, ko so humanitarni delavci raztovarjali pomoč. Foto: Reuters
Vojna v Siriji se kar ne konča
Sirska vojska začela ofenzivo na Alep
Srditi spopadi v Siriji
Nova grozodejstva v Siriji
ZN po napadu ustavil pomoč v Sirijo
Po napadu ZN ustavil pomoč v Alep
V napadu na humanitarni konvoj okoli 20 žrtev
Bombe zadele humanitarni konvoj za Alep
Premirje v Siriji na preizkušnji
Premirje v Siriji kljub kršitvam velja
V Siriji začela veljati prekinitev ognja

Nekaj ur po tem, ko je sirska vojska razglasila konec teden dni trajajoče ustavitve ognja v Siriji, je bil v ponedeljek zvečer tarča napada blizu Alepa konvoj s humanitarno pomočjo. Uničenih je bilo najmanj 18 od 31 tovornjakov s pomočjo in ubitih 12 ljudi.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve Stephen O'Brien je sprva povedal le, da je bilo po prvih podatkih ubitih ali huje ranjenih veliko ljudi. Opozoril pa je, da je napad, če se bo ugotovilo, da je šlo za namerno dejanje, usmerjen na humanitarne delavce, vojni zločin.

Pajaci eni tile, obtožujejo na podlagi nekih domnev, pa nimajo nobenih dokazov. Na nobenem od tovornjakov tudi ni sledi poškodb letalskih izstrelkov, če bi bili bi od njih ostala skoraj nerazpoznavna gmota. Poleg tega, kje pa so slike 18 vozil? Pokazali so jih 5 (danes celo samo enega) pa še te na RAZLIČNIH LOKACIJAH, torej bi lahko bila tam že tudi več dni in posledice drugih obstreljevanj ... Ma jaz ne verjamem Američanom popolnoma nič več. Lažejo že celo zgodovino. Dajte eno aerialno sliko, kjer bo lepo vidno, da je na enem mestu 18 vozil bilo uničenih. Aja nimamo tehnike, ne ... a s sateliti v krožnike gledate kaj Rusi jejo in pijejo ...

— Tao3 2016-09-21 08:14:28

jasno je da so napad izvedli teroristi z dogovorom svojih nadrejenih v Washingtonu, da bi lahko takoj obtožili Rusijo za zločin in neupoštevanje premirja, medtem ko so teroristi v Alepu ističas sprožili novo večjo ofenzivo na cesto Castello. Cel ta čas premirja, so teroristi kršili premirje, na kar je Rusija tudi opozarjala, premirje so kršili tudi Američani z napadom na vladno vojsko s katerim so pomagali Islamski državi da zasede hrib pred Deir el Zorom, a sedaj po novem false flagu, vse to pade v pozabo in za konec premirja se s prstom kaže le na Ruse in Asada... Poceni propaganda ameriških krvosesov in njihovih hlapcev, katerim ni važna cena in število žrtev okupacije Sirije, skozi katero tako močno želijo vzpostaviti plinovode iz Katarja in SA do Evrope...

— biancocelesti 2016-09-21 09:39:27

... če bi bili rusi, jih ne bi zadeli ''samo'' 18!

— JANEZ 2016-09-21 08:50:02

ZN ustavil dostavo humanitarne pomoči
Združeni narodi so nato po ponedeljkovem letalskem napadu na humanitarni konvoj ustavili dostavo humanitarne pomoči v Siriji, to je potrdil predstavnik urada ZN-a za koordinacijo huminitarnih zadev (OCHA) Jens Laerke. Pojasnil je, da se je napad zgodil, čeprav so bili o poti konvoja vnaprej obveščeni tako sirska vlada in uporniki kot ruske in ameriške sile ter da so vse strani konvoj odobrile.

Kako umazana je ameriška politika. Tovornjaki na slikah niso prav nič zmaličeni, kar bi sicer povzročile letalske bombe ...

— Ramus 2016-09-21 08:14:46

Znana ruska taktika:

Ni bil bombardiran, ampak je tovornjake zajel požar. Poleg tega ga nismo bombardirali mi, ampak Američani. Poleg tega ni prevažal humanitarne pomoči ampak orožje, zato smo ga upravičeno bombardirali.

— Andrej 2016-09-21 10:32:00

Em ja...fantomski Su-24, tako kot fantomski Buk pri malezijskem letalu, da niti ne omenjam tistih 8000 (al koliko že) fantomskih ruskih vojakov v Donbasu.

Očitno so Rusi po vojaški tehnologiji kako stoletje pred Ameri. Svojo vojsko enostavno naredijo nevidno in je Ameri na noben način ne morejo zaznat. Še dobro, da imajo velesposobno CIO, ki vendarle ve za vsak premik nevidne vojske.

— Matej Trobec 2016-09-21 08:50:22

Konašenkov: Konvoj je zajel požar
Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je v zvezi z napadom na konvoj dejal, da ta ni bil tarča letalskega napada, ampak da naj bi tovornjake zajel požar. "Pozorno smo proučili videoposnetke t. i. aktivistov na terenu in nismo našli nobenih dokazov, da bi kakršno koli strelivo zadelo konvoj. Vse, kar je videti na videu, je neposredna posledica tega, da je konvoj zajel požar," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Konašenkov. Tuje tiskovne agencije so prav tako poročale, da je tudi sirska vojska zanikala, da bi bombardirali konvoj tovornjakov v pokrajini Alep na severu države.

Zakaj američani (in priveski) nikoli ne posredujejo dokazov za obtožbe drugih????

Kaj njim je treba že na besedo verjet???

Kot z tistim nesrečnim avionom nad ukraino.

— Whitetrasher 2016-09-21 11:28:38

Obama je dejal, da bo vojna proti IS dolgaaaaa. Vsaj 10 in več let.

— flipper 2016-09-21 16:25:08

Ne vem zakaj bi Rusi bombardirali ta konvoj? Sirsko letalstvo pa sploh ni sposobno nočnih napadov.

— amigo 2016-09-21 11:37:13

ZDA obtožile Rusijo
Medtem pa so Združene države Amerike za napad na humanitarni konvoj okrivile Rusijo. Kot je dejal namestnik ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes, sta za napad lahko odgovorna le sirski režim ali ruska vlada, ZDA pa imajo za odgovorno Moskvo, glede na njene zaveze v dogovoru o premirju v Siriji. Ameriški zunanji minister John Kerry je po napadu na konvoj Rusijo in sirsko vlado pozval, naj nemudoma ustavita vse polete nad sirskimi bojišči. To je po njegovih besedah zadnja možnost za rešitev premirja, ki je na robu propada. Kot je dejal v govoru v Združenih narodih, prihodnost Sirije "visi na nitki". Ustavitev poletov nad določenimi območji bi umirilo razmere in omogočilo dostavo humanitarne pomoči, je še dejal.

Če ameriška božantva tako rečejo...
Sicer pa so takrat bili v zraku samo Fencerji mar ne?!
Mimogrede, a bi lahko postregli z kakšnim ostankom bombe oz. rakete lepo prosim?!
Jep, napad je bil preveč precizen da bi ga lahko izvedle Asadove sile. Hm, o katerih raketah oz bombah govorimo tukaj?!
Hja, vseh teh dokazov (še) ni, vseh teh dokazov javnost vsaj zaenkrat ne pozna oz. vsi ti dokazi javnosti, vsaj zaenkrat niso bili prezentirani!
Hja, le o čem mi torej govorimo tukaj?!

— mb128 2016-09-21 08:48:23

Človeku gre na bruhanje..kako umazana je ta politika...Dve veliki velesili se "igrajčkata"s človeškimi življenji...obtožujeta drug drugega,ljudje pa umirajo daleč od njunih držav in bežijo
daleč od njunih držav,kar je zelo pomembno...

— STANE 2016-09-21 09:05:54

Dobra zgodba. Manjkajo samo še Sneguljčica in sedem palčkov.

— tristokosmatih 2016-09-21 11:16:23

Vojna v Siriji se kar ne konča
Sirska vojska začela ofenzivo na Alep
Srditi spopadi v Siriji
Nova grozodejstva v Siriji
ZN po napadu ustavil pomoč v Sirijo
Po napadu ZN ustavil pomoč v Alep
V napadu na humanitarni konvoj okoli 20 žrtev
Bombe zadele humanitarni konvoj za Alep
Premirje v Siriji na preizkušnji
Premirje v Siriji kljub kršitvam velja
V Siriji začela veljati prekinitev ognja