Tako kot TTIP tudi Ceta buri duhove. Foto:
Tako kot TTIP tudi Ceta buri duhove. Foto:
Na vrhu EU-ja o Ceti
Ceta – interesi na okopih
Voditelji EU o Ceti
Zapleti pred podpisom Cete
Brez potrditve Cete v Bruslju
Podpis Cete odložen
Studio City: CETA & TTIP
Val 202: Sporazum CETA
Protest proti sporazumu CETA
Bo slovenski parlament podprl sporazum CETA?
Studio ob 17.00: CETA
Ministri odložili odločitev o Ceti
Brez potrditve Cete v Bruslju

Evropska unija namerava s Kanado skleniti trgovinski in investicijski sporazum, znan kot Ceta. Tik pred zdajci pa so odločitev o podpisu sporazuma, ki naj bi prinesel nove priložnosti za gospodarstvo, odložili. Ceta namreč po mnenju dela civilne družbe ogroža nekatere standarde in pravice ljudi.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

V Valoniji so prepričani, da sporazum Ceta ureja precej več stvari kot le pravila o prosti trgovini. "To je velika nevarnost. Nova generacija sporazumov - in Ceta je sporazum nove generacije - zagovarja načelo liberalizacije vsega, razen tistega, kar bi bilo izrecno izvzeto. To pa se nam zdi zelo nevarno," je razloge za zavrnitev Cete za Tarčo pojasnila valonska poslanka Hélène Ryckmans.

Sem skeptičen do sporazumov sprejetih v tajnosti.
Sem skeptičen do sporazumov, ki imajo tajne dele.
Sem skeptičen do sporazumov s katerimi se nekomu zelo mudi.
Sem skeptičen do sporazumov, zaradi katerih se nekomu grozi zaradi premišljevanja.

Ker
- niso transparentni
- mi dajejo občutek da nekaj prikrivajo in da so nateg
- izkazujejo nedemokratičnost postopka

Če gre za novo generacijo sporazumeov, se naj dela preudarno in počasi. Nikomur se ne mudi. Za trgovinski sporazum in lajše poslovanje, pa EU in Kanada ne potrebujeta 1600 strani velikega sporazuma, ampak samo par strani debel sporazum o carinah in je to to.

— dejan kunst 2016-10-20 16:34:51

Ne razumem..... ljudstvo je proti... politiki= lobi pa je za..

So mar pozabili kdo je te politike izvolil?

— Luka 2016-10-18 07:45:33

Valonci so vsaj za zdaj preprečili, da postanemo prašičja farma za amere. Hvala in vsa čast pogumu in pokončnosti! Upam, da še ostale parlamente preblisne! Sicer naj jih narod nabliska.

— m72 2016-10-20 16:43:26

Privolitev Valonije je potrebna
Evropska komisija je skušala z novimi predlogi odpraviti zadržke Valonije, ki nasprotuje podpisu sporazuma in meni, da skupna razlagalna izjava k sporazumu njihovih pomislekov ne naslavlja v zadostni meri. Dopolnila se po navedbah evropskih diplomatskih virov nanašajo med drugim na okoljsko zaščito ter na dodatna jamstva na področju zaščite podatkov in socialnega varstva. Skupna izjava bi se po novem imenovala "skupni razlagalni instrument", s čimer bi dosegli, da bi bila še bolj pravno zavezujoča. S posebnim dokumentom naj bi tudi pomirili skrbi Valoncev glede hormonsko predelanega mesa, gensko spremenjenih živil in regulacije na področju javnih naročil. Privolitev Valonije je sicer potrebna, da bo lahko zvezna belgijska vlada podpisala Ceto. Čas za dogovor se izteka, če naj bi Ceto podpisali na vrhu EU in Kanade prihodnji četrtek.

ISLANDCI bi že zdavnaj odnesli vse politike ven iz parlamenta,
SLOVENCI pa smo specialisti za internet!

— designprologo 2016-10-18 08:45:02

sam osebno sumim, da je sporazum že podpisan na EU nivoju, kar pomeni v bistvu da že velja; tiste nacionalne države, ki ga ne sprejmejo, bodo sankcionirane zaradi kršenja "evropskega reda"

verjetno je zato brglez govoril o tem da ga "moramo" sprejeti.
verjetno zato ni praktično nobenega politika, ki bi CETO javno omenjal (bog ne da, slovensko volilno telo naj pase naprej, nočemo da razmišljajo preveč o tej temi)

— el CARTEL 2016-10-18 08:23:24

Prav da smo proti CETA sporazumu, kanadski standardi so previsoki.
Kakšen sporazum z Rusijo bi pa bil v redu, njihovi standardi bi nam ustrezalil, pa pomislite koliko ruskih potrošniških izdelkov bi dobili ceneje.

— Nik Hrast 2016-10-20 16:27:08

Merkel: Pogovori so težavni
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kljub nasprotovanju valonske vlade verjame, da je mogoče doseči dogovor. Iskanje kompromisne rešitve se bo nadaljevalo. Pogovori med valonsko in zvezno belgijsko vlado kot tudi Evropsko komisijo in Kanado naj bi se odvijali na različnih ravneh. "Pogovori se bodo nadaljevali," je zagotovila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki o morebitni odpovedi sporazuma s Kanado ni želela ugibati. "Prizadevami si, da do tega ne pride, a pogovori so težavni," je priznala.

Večina Evropejcev proti oni pa vseeno sprejmejo. In potem se mi hvalimo kako imamo
boljši sistem kot v S. Koreji. Sistem je isti samo gospodar nam daje malo več priboljškov.

— gre888 2016-10-18 07:28:30

Ljudem se dejansko odvzema demokratična moč, ki so jo lahko prej uveljavljali preko državnih institucij. To moč jim bodo odvzele korporacije, ki bodo po novem nad državo. Logično to pomeni, da bodo tudi nad narodom.
S tm se končuje tudi stvarna demokracija.

— NoriPlanet 2016-10-20 17:03:53

V katerem ljubljanskem hipster lokalu je ta hip največ levičarjev z jabolčnimi prenosniki?
Naj za hip odložijo craft pivo in se premaknejo pred parlament. Halo!

— SamoRes 2016-10-18 08:36:39

Kaj je Ceta?
Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta) kot celovit sporazum na več kot 1500 straneh posega tako na področje carin, necarinskih ovir, storitev, investicij in javnih naročil kot tudi pravila glede carinskih postopkov in subvencij ter vzpostavlja osnovo za regulatorno sodelovanje z namenom bolj usklajene tehnične zakonodaje. Sporazum bo prinesel odpravo carin za več kot 99 odstotkov tarifnih postavk. Odprava carin za industrijsko blago naj bi prinesla 470 milijonov evrov prihrankov letno za evropske izvoznike in 158 milijonov evrov letno za kanadsko stran. Slovenska vlada v pojasnilih za javnost izpostavlja tudi znižanje stroškov, ki izhajajo iz necarinskega poslovanja, priznavanje poklicnih kvalifikacij bo olajšalo migracijo delavcev med EU in Kanado, na vseh ravneh bodo za evropske in kanadske ponudnike odprta javna naročila. Poenoteno bo varstvo pravic intelektualne lastnine v EU-ju in Kanadi, olajšan bo tudi dostop na trg storitev, poenostavljeni bodo postopki prevzemov nižje vrednosti.

Saj ni tako težko le odločiti se moramo saj nam voditelji pogosto povejo, da smo volilci tisti, ki odločamo. Vendar se pretiramo zanašamo le na besede,retoriko in mentalni intelekt. Pozabili smo poslušati našo intuicijo, ki nam v tem primeru govori, da nekaj tukaj ni dobro, sum pa je podkrepljen tudi z tehtnimi argumenti proti, vidimo pa tudi vsaj skozi novejšo zgodovino,da smo že precejkrat bili peljani žejni čez vodo. Zbudimo se iz te očaranosti z lepimi besedami naših voditeljev, kajti imamo vse znanje že v nas in ne potrebujemo prepričevanja v nekaj drugega.

— gizmolinux 2016-10-21 07:48:22

Ta valonski NE je mogoče zametek začetka neke nove revolucije državljanov EU, podobne tisti francoski, le da je zdaj na vrsti boj proti multikapitalu in njihovim političnim vazalom, neke vrste buržoaziji 21. stoletja. Nekako bo treba prekiniti zdaj že konstantno dušenje državljanskih pravic s strani multikapitala oziroma s strani brezobzirnega najbogatejšega sloja na tem planetu.

— garmond 2016-10-21 05:52:58

Dokler nas ne bo vsaj 50000 glasnih pred vladnimi stavbami in složno onemogočali njihovo delovanje, ne bo NIČ! Potrebno bo od besed k dejanjem, brez političnih predstavnikov, ker vidimo, da so vsi isti!

Slovenski narod si bo pisal sodbo SAM!

— eos 2016-10-18 08:22:01

Na vrhu EU-ja o Ceti
Ceta – interesi na okopih
Voditelji EU o Ceti
Zapleti pred podpisom Cete
Brez potrditve Cete v Bruslju
Podpis Cete odložen
Studio City: CETA & TTIP
Val 202: Sporazum CETA
Protest proti sporazumu CETA
Bo slovenski parlament podprl sporazum CETA?
Studio ob 17.00: CETA
Ministri odložili odločitev o Ceti
Brez potrditve Cete v Bruslju