V četrtek pa je novinarka TV Slovenija Nina Mrzlikar v članku na MMC-ju razkrila nedoslednost v izjavah Janše glede umrlega pilota. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
V četrtek pa je novinarka TV Slovenija Nina Mrzlikar v članku na MMC-ju razkrila nedoslednost v izjavah Janše glede umrlega pilota. Foto: MMC RTV SLO/BoBo

V obdobju od 13. do vključno 19. maja je bilo na portalu oddanih 20.437 komentarjev, od tega skupno izbrisanih (neposredno in pod nadzorom) 2.654.

Koliko orožja je TO sploh imel?
Janša o sestrelitvi helikopterja
Izjava Janeza Janše o sestrelitvi helikopterjev JLA za oddajo Žarišče 25.6.1991
Kučan ovadbe ne komentira
25 let od uvoda v osamosvojitveno vojno
Kučan se je odzval na ovadbo
VSO meni, da je Kučan ogrozil samostojnost Slovenije
Krković in sestrelitev helikopterja
Kučan ovaden zaradi domnevne veleizdaje
26 let od zaprisege Demosa
Sojenje Krkoviču v zadevi Mrlak
Ob 26. obletnici prisege so se zbrali člani osamosvojitvene vlade
26. obletnica zaprisege prve slovenske vlade

Združenje VSO je ta teden podalo kazensko ovadbo zoper nekdanjega predsednika republike Kučana. Zagrešil naj bi veleizdajo, in sicer tako, da leta 1990 ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Izročanje orožja, v 13 občinah so se uprli
Po besedah predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleša Hojsa je 15. maja 1990 takratni načelnik Teritorialne obrambe (TO) Ivan Hočevar po navodilih beograjskih oblasti izdal ukaz, da morajo vsi štabi TO-ja svoje orožje predati v skladišča Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Na podlagi ukaza so štabi začeli izročati orožje, le v 13 občinah so se temu uprli. Ker je Slovenija novo, demokratično vlado dobila šele dan pozneje, je bil po Hojsovih besedah edini operativni organ v državi predsedstvo republike (konstituirano je bilo 10. maja 1990), ki ga je vodil Kučan. Hkrati je bilo predsedstvo po takratni zakonodaji vrhovni poveljnik TO-ja v času miru, je spomnil Hojs. Več tukaj.

Se pravi Janša, Hojs in Bavčar bodo vložili ovadbo?
Vidim da se je medtem Bavčarju zdravje povrnilo....kar je lepo,umap da mu bo sedaj omogočeno da vrne ves naplenjen denar iz Istrabenza in še kje nazaj.
In Bavčar je spet lepu obtožnico? Lopovu naj verjamemo?
SLovenceljstan.

— KmečkaPamet 2016-05-17 15:10:11

Kdo pa sta ta dva modela?!? Kučan in Janša kaj..? Dejte no spet zavajat vse po vrsti s temi 25 let starimi zadevami, v bistvu nam spet kradejo ravno...sam kaj? NLB, Telekom?

— Nothing Lasts 2016-05-17 15:08:47

Pač morajo kult iz zgodovine vleči naprej. Otročje, populistično in neumno. Prebolte že

— juk 2016-05-17 15:01:01

Še enkrat ponavljam vprašanje, kako lahko izdaš državo, ki ne obstaja?
Ni treba nobene ideološke navlake in slepomišenja, ampak samo konkreten odgovor.

— Ernesto 2016-05-17 17:46:23

Kaj 2. svetovna vojna se je že končala?

— rtvslo.si 2016-05-17 15:24:56

Kučan ogorčen nad prirejanjem dogodkov
Kučan se je na ovadbo hitro odzval. Dejal je, da prirejanje dejstev v zvezi z osamosvojitvijo služi osebnim političnim in strankarskim interesom posameznikov ter razdvaja ljudi. "Vselej znova sem prizadet in ogorčen nad prirejanjem dogodkov, povezanih z osamosvajanjem Slovenije," se je v izjavi za javnost odzval Kučan. Več tukaj.

Gre le za politične točke določene opcije, ki pa ne pomisli, da s tem razdvajajo državljane,
Seveda pomisli. To je cel point tega šova.

— Ples 2016-05-18 16:19:17

. Moje zaupanje je izkoristil tudi takratni obrambni minister, ki je to kasneje izrabil za nezakonito trgovino z orožjem,
He he, tudi mali milanček ni kar tako...........
Očitno nima samo janez polne omare dokumentov in papirjev. Čeprav so se janezovi dokumenti ponavadi vedno izkazali za sestavljanko, zlepljenko ali pa kar ponaredek.
Edino, kar vidim dobrega v vsem tem, je to, da bo mogoče še kakšen okostnjak "čisto slučajno" padel iz omare.
Vse bi bilo treba nagnat, vse do zadnjega.

— direndaj 2016-05-18 16:21:09

Tudi če je pravična gonja je gonja zaradi pridobivanja političnih točk, ne pa ker vodi Slovenijo v pravo smer...
Če bi politiki toliko časa kot ga namenjajo kritiki drugih politikov dajali v iskanje novih služb za državljane bi temu cirkusu lahko rekli politika...
tako je pa samo retorika ki išče šibkosti ostalih politikov da ostane na oblasti, nima pa nobene dolžnosti da je produktivna...
Medtem pa narod nima služb...

— fantasycamp 2016-05-18 16:24:30

Združenje VSO je samo sebi namen. A nimamo za ohranjanje vrednost osamosvojitve že Ustavo?

— Benkozman 2016-05-18 16:17:08

Grozno. Po petindvajsetih letih je država v razsulu. Uničena je nekoč cvetoča industrija, ogromne vsote denarja iz Slovenije se nahajajo v davčnih oazah, s krvjo pridobljene pravice delavcev se krčijo, številni državljani so brezposelni in na robu preživetja, zdravstveni sistem se sesuva, javni dolg je čedalje večji ... Med ljudmi je potrebno zbirati denar za nujne operacije, na katere morajo onkološki bolniki čakati nedopustnih deset mesecev, ljudi deložirajo za par sto evrov dolga, inšpekcijske službe ne delujejo, policija lovi le kurje tatove, demokracija in pravna država sta v izključno korist tistih, ki lahko plačujejo drage odvetnike, korupcija je postala način preživetja... Morala in etika sta na psu in ¨riba ne smrdi več le pri glavi¨, pač pa se oduren vonj širi že z repa. In za nekatere je najpomembnejši problem kdo si bo lastil zasluge za osamosvojitev! Za katero osamosvojitev že, od Jugoslavije ali od Bruslja in njegovih pohlepnih neoliberalističnih finančnih institucij? BO KDO KDAJ ODGOVARJAL TUDI ZA PETINDVAJSETLETNO ROPANJE DRŽAVE, ZA TAJKUNIZACIJO, RAZPRODAJO DRŽAVNEGA PREMOŽENJA IN V ZADNJEM ČASU TUDI NARAVNIH DOBRIN TUJCEM, ZA NARODNO IZDAJO ? Žal danes ni politika, ki bi si upal pravično in učinkovito popraviti od lobijev skorumpirano zakonodajo in ni pravnika, ki bi si upal spisati gornjo obtožnico. Poet ne ve več za svoj dolg in tudi mi ga ne znamo ali zmoremo več povzeti za njim. Pa bi bil skrajni čas in dolžnost do naših potomcev, da si našo ukradeno prečudovito deželo, s številnimi naravnimi in človeškimi potenciali, ponovno pridobimo nazaj! Podpisana s polnim imenom, Bojana Mozetič Francky

— bmozet2 2016-05-18 16:35:29


Nedoslednost v Janševih izjavah
V četrtek pa je novinarka TV Slovenija Nina Mrzlikar v članku na MMC-ju razkrila nedoslednost v Janševih izjavah glede umrlega pilota Tonija Mrlaka. Pred 24 leti je prvak SDS-a za Televizijo Slovenija povedal, da so bili s slovenskim pilotom dogovorjeni za prestop iz JLA v TO, konec marca letos, na prvem zaslišanju brigadirja Antona Krkoviča, ki ga zasebno toži vdova po pokojnem pilotu Emilija Mrlak zaradi sestrelitve helikopterja, pa je dejal: "Že nekaj let se pojavljajo te nebuloze v zvezi s sestrelitvijo tega H. Jaz kot minister za obrambo do te akcije in še leto kasneje nisem nikoli slišal, da bi g. Mrlak nameraval prestopiti. O tem sem slišal šele leta 92. Nisem pa videl nobenega dokaza za to." Več tukaj.

Eh...........v SDS-u bodo trdili da je tole Milan K. zlepil in sestavil ter poslal medijem......

— Luka 2016-05-19 19:29:41

Sledi tožba Janeza Janše iz leta 2016 proti Janezu Janši iz leta 1992.

— miki_7 2016-05-19 20:50:29

Saj ne morem verjeti, s kakšno ihto so zatrjevali, da sestrelitev ni bila nič posebnega, saj da vest o Mrlakovem prestopu v TO iz JLA ni resnična.
Zdaj pa črno na belem!
Se bo kdo vgreznil v zemljo?
Saj se samo hecam, to ni možno niti v teoriji.

— GUESS 2016-05-19 19:41:54

Torej, 27.julija je bil sestreljen helikopter o katerem govori. Torej, govori točno o helikopterju Mrljaka, ker je bil edino njegov helikopter strmoglavljen tega dne.

— Ricky Gervais 2016-05-19 19:33:37

Zakaj pa Kacin nič ne reče? Velikokrat se ga omenja ko osebo, ki ve veliko glede Merlaka on pa kar tiho in tiho.

— Joze Koder 2016-05-19 20:53:18

V obdobju od 13. do vključno 19. maja je bilo na portalu oddanih 20.437 komentarjev, od tega skupno izbrisanih (neposredno in pod nadzorom) 2.654.

Koliko orožja je TO sploh imel?
Janša o sestrelitvi helikopterja
Izjava Janeza Janše o sestrelitvi helikopterjev JLA za oddajo Žarišče 25.6.1991
Kučan ovadbe ne komentira
25 let od uvoda v osamosvojitveno vojno
Kučan se je odzval na ovadbo
VSO meni, da je Kučan ogrozil samostojnost Slovenije
Krković in sestrelitev helikopterja
Kučan ovaden zaradi domnevne veleizdaje
26 let od zaprisege Demosa
Sojenje Krkoviču v zadevi Mrlak
Ob 26. obletnici prisege so se zbrali člani osamosvojitvene vlade
26. obletnica zaprisege prve slovenske vlade