Sodišče je že tretjič potrdilo sodbo. Foto: RTV Slo
Sodišče je že tretjič potrdilo sodbo. Foto: RTV Slo
Jožica Boljte Brus
Tožilka zahteva enotno kazen. Foto: RTV Slo

Sodišče je še tretjič odločilo, da so Kovač, Zvonimir Vojska in Marko Kos krivi ugrabitve in umora. Kovaču, ki je Tilija utopil, je prisodilo 30 let zapora, Kosu in Vojski, ki sta sodelovala pri ugrabitvi in umoru, pa po 18 let zapora. Sodba sicer še ni pravnomočna, do pravnomočnosti pa vsi trije obsojeni ostajajo v priporu.

Od žrtve zahtevali milijon mark
Tilijevo truplo so januarja 2000 našli v Savi. Obteženo je bilo z dvema 10-kilogramskima blokoma. Kovač, Vojska in Kos so od žrtve zahtevali milijon mark. Ko so ugotovili, da jih nima, so ga v strahu pred prijavo policiji umorili.

Dejanja so se zavedali
Vojska naj bi stražil, Kovač in Kos pa sta Tilija zvlekla do brega reke Save, ga zvezala z vrvjo in obtežila z betonskima kockama. Kovač naj bi Tilija še pri zavesti vrgel v vodo, ker pa se je ta upiral, ga je toliko časa držal pod vodo, da je umrl. Sodišče je ugotovilo, da so vsi trije delovali kot sostorilci, dejanja pa so se vsekakor zavedali. Državna tožilka Jožica Boljte Brus je povedala, da je razsodbo pričakovala in da je z njo zadovoljna. Ker pa je tudi za ostala dva obsojena zahtevala 30 let zapora, se bo pritožila.

Krivdo prelagal na soobtožena
Kovač, ki je med sojenjem krivdo prelagal na soobtožena, je ob razglasitvi sodbe molče zapustil razpravno dvorano. Vojska in Kos sta dejanje priznala, sodišče pa je pri Kosu upoštevalo tudi delno zmanjšano prištevnost. Njegova zagovornica Rosvita Toplak se bo na razsodbo pritožila, ker je sodišče trojico obsodilo v paketu, ne da bi se poglobilo v posameznike. Po njenih besedah je bil Kos prepeljan do Save proti svoji volji.