Premier Marjan Šarec se mudi v Davosu. Foto: Reuters
Premier Marjan Šarec se mudi v Davosu. Foto: Reuters

Premier Marjan Šarec je v Davosu v pogovoru s predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Wernerjem Hoyerjem poudaril, da je projekt drugi tir strateško pomemben tako za Slovenijo kot za Evropo, zato verjame, da bo EIB konstruktiven pri svoji odločitvi glede sodelovanja pri sofinanciranju projekta.

Govorila sta o nadaljnjem sodelovanju med Slovenijo in EIB-jem s poudarkom na pripravi dokončne finančne konstrukcije projekta drugega tira, pri čemer so v teku pogovori na ministrski in tehnični ravni o sodelovanju EIB-ja, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Sorodna novica Drugi tir bo brez madžarskega vložka državo stal 1,2 milijarde evrov

Še številna druga srečanja
Premier se je ob robu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) srečal tudi z drugimi voditelji držav, najvišjimi predstavniki mednarodnih institucij in gospodarstva.

Srečal se je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, voditelja pa sta srečanje namenila pogovorom o gospodarskem sodelovanju, krepitvi odnosov med državama in najaktualnejših mednarodnih vprašanjih ter širitvi EU-ja, so navedli v Ukomu.

Ob robu foruma se je srečal tudi z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Josejem Gurrio. Kratko srečanje sta izkoristila za pogovor o delovanju Slovenije znotraj organizacije in o prihodnjem sodelovanju.

Danes je predvideno še srečanje predsednika vlade z glavnim izvršnim direktorjem skupine Novartis Vasantom Narasimhanom, pogovor pa bo tekel o nadaljnji vlogi Slovenije znotraj te skupine, ki je največji tuji vlagatelj v Sloveniji.

Predvideni je tudi srečanje Šarca z Mattom Brittinom, predsednikom Googlovega oddelka za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko, ter srečanje državnega sekretarja Vojmirja Urlepa s podpredsednikom Microsoftovega oddelka za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko Michelom Van Der Belnom.

Vsako leto se v Davosu sreča tisoče predstavnikov gospodarstva in politike. Foto: Reuters
Vsako leto se v Davosu sreča tisoče predstavnikov gospodarstva in politike. Foto: Reuters

Govor na panelu
Premier, ki se od srede na povabilo Klausa Schwaba, ustanovitelja in izvršnega predsednika Svetovnega gospodarskega foruma, udeležuje 49. letnega srečanja v Davosu, je sodeloval na panelu na temo globalizacije 4.0, na katerem so voditelji razpravljali o izzivih, ki jih prinaša globalizacija.

Premier je v svojem sporočilu predvsem izzval sogovornike, kaj bo po Davosu drugače. Vprašal jih je, ali so res iskreni v svojih namenih. Vsi se namreč zavedajo ključnih izzivov in težav današnjega sveta ‒ od neenakosti, revščine do podnebnih sprememb. Odgovornost vseh voditeljev, gospodarstvenikov, mednarodnih institucij in civilne družbe je večja kot kadar koli prej, je menil premier.

Sorodna novica Angela Merkel v Davosu: "Grozi nam drobljenje mednarodne ureditve"

Šarec je skupaj z drugimi voditelji držav sodeloval tudi na panelu o prihodnosti Evrope, ki sta ga vodila španski primer Pedro Sanchez in predsednik WEF-a Borge Brende. Razpravljali so o letu 2019 kot odločilnem za Evropo s ključnim vprašanjem, kako se lahko Evropa združi, da pokaže solidarnost in močno vodstvo v vedno bolj konkurenčnem ter večpredstavnem svetu, so povzeli v Ukomu.

Premier se je zavzel predvsem za grajenje zaupanja znotraj EU-ja. To je po njegovem prepričanju nujno, saj potrebujemo trdno, združeno ter učinkovito Evropo, ki bo temeljila na vzajemni solidarnosti pri uresničevanju naših skupnih ciljev, so še sporočili iz Ukoma.