Najboljši gorski kolesarji v spustu bodo konec tedna zavzeli Mariborsko Pohorje. Foto: EPA
Najboljši gorski kolesarji v spustu bodo konec tedna zavzeli Mariborsko Pohorje. Foto: EPA

Domače orožje za vrhunski izid bo Monika Hrastnik, ki se je v lanski sezoni uveljavila med najhitrejšimi. Prireditelji v dveh dneh pričakujejo približno 20.000 gledalcev. Tako žensko kot moško preizkušnjo si boste lahko v nedeljo ob 12.35 oziroma 14.00 ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Svetovni pokal v spustu z gorskimi kolesi na Pohorju je v preteklosti veljal za eno najboljših in najbolj priljubljenih dirk v sezoni. Prvič so se najhitrejši in najpogumnejši gorski kolesarji v Mariboru pomerili pred 20 leti, nazadnje pred skoraj desetimi.

Dirka je po skoraj desetletju znova dobila mesto v koledarju svetovnega pokala septembra lani na kongresu Mednarodne kolesarske zveze v Innsbrucku. Pohorje bo gostilo vsaj dirki leta 2019 in 2020. Letošnja bo prva od sedmih svetovnega pokala, mariborski prireditelji pa so se nanjo dobro pripravili.

Jure Žabjek slovenski adut v gorskem kolesarstvu

Generalka evropski pokal prejšnji konec tedna jim je dobro uspela, prišlo je ogromno najhitrejših tekmovalcev z vsega sveta, ki so v Mariboru ostali za še bolj odmevno dirko. V vseh kategorijah jih bo nastopilo 269, med njimi tudi 10 Slovencev.

Posebne pozornosti bo deležna Monika Hrastnik, lani evropska prvakinja, zadnja zmagovalka evropskega pokala in peta v lanskem seštevku svetovnega pokala. Evropski pokal je začela s tretjim mestom, za ta konec tedna si želi, da se vmeša v boj za mesta pri vrhu. Domače podpore navijačev ji zagotovo ne bo manjkalo, kar pa ni vedno prednost, je poudarila pred dnevi.

Svoje načrte ima tudi v zadnjih sezonah najhitrejši Slovenec Jure Žabjek, ki se na sam vrh najbrž ne bo zavihtel, saj je skorajda celotno lansko sezono izpustil zaradi poškodb in se v pravi tekmovalni ritem šele vrača.

Monika Hrastnik se vrača v elito gorskega kolesarstva

Glede na medijsko odmevnost je to zagotovo največji dogodek v Mariboru in eden večjih v Sloveniji v zadnjih letih, je dejal direktor Marproma, ki je upravljavec infrastrukture na Mariborskem Pohorju, Bernard Majhenič. Kot je dejal, si bo po ocenah Red Bull Media House tekmo v neposrednem televizijskem prenosu ogledalo okoli 60 milijonov gledalcev v 40 do 50 državah po svetu. Doslej je za spremljanje dogodka akreditiranih več kot sto novinarjev.

Vse to bo imelo pomemben vpliv na promocijo destinacije Maribor-Pohorje in Slovenije. Nastanitvene zmogljivosti v Mariboru in na Pohorju so zasedene od 90- do 100-odstotno, od tega jih od 50 do 60 odstotkov pripisujejo gostom, povezanih s kolesarjenjem, je povedala direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windisch. V mestu je okoli 2.500 turističnih postelj, nekje polovica od tega je zasedena zaradi kolesarskega dogodka.

Najboljši gorski kolesarji v spustu po devetih letih spet v Mariboru

Proračun dirke znaša 505.000 evrov, prireditelji pa so v sklopu gorskokolesarskega spektakla pripravili številne dogodke. Danes ob 17. uri bo v centru Maribora odprtje, eno uro pozneje predstavitev tekmovalcev. V petek bodo uradni treningi, v soboto kvalifikacije, v nedeljo finalne vožnje. Te se začnejo ob 9.45 za mladince in 12.30 za članice.

Sicer pa organizatorji tekme vse obiskovalce prireditve prosijo, da se pod Pohorje pripeljejo z javnim prevozom ali s kolesi, saj bo urejeno brezplačno varovanje koles, prav tako morajo upoštevati navodila glede gibanja in varnosti.