Novi koronavirs SARS-CoV-2 se je prvič pojavil na tržnici z eksotičnimi živalmi v Vuhanu. Foto: Reuters
Novi koronavirs SARS-CoV-2 se je prvič pojavil na tržnici z eksotičnimi živalmi v Vuhanu. Foto: Reuters
Sorodna novica Trump trdi: Imam dokaze, da je bil virus narejen v kitajskem laboratoriju

Po gospodarski vojni se je med ZDA in Kitajsko vnela nova virusna vojna. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa si želi na vse načine za izbruh pandemije ter posledično za nastalo gospodarsko škodo in izgubljanje volilne bitke v ZDA, okriviti Kitajsko. A tako kitajski mediji, ki veljajo za podaljšano roko partije, kot pet vodilnih obveščevalnih služb, menijo, da naj virus ne bi nastal v laboratoriju v Vuhanu, kot trdita ameriški predsednik Donald Trump in državni sekretar Mike Pompeo, temveč na tržnici z eksotičnimi živalmi.

Skupina Pet očes (ang. Five Eyes), zavezništvo obveščevalnih služb Avstralije, Kanade, Nove Zelandije, Združenega kraljestva in ZDA, ki si izmenjujejo tajne podatke, naj ne bi imelo dokazov, da je bil novi koronavirus SARS-CoV-2 umetno narejen v laboratoriju v Vuhanu. Po neuradnih podatkih iz obveščevalnih krogov kroži informacija, da je "malo verjetnosti", da je izbruh novega koronavirusa posledica nesreče v laboratoriju. CNN se pri navedbi informacije sklicuje na dva zahodna diplomata, ki sta imela vpogled v poročilo skupine.

Sorodna novica Po ocenah naj bi v ZDA zaradi covida-19 do avgusta umrlo 135.000 ljudi

Kako je virus prišel na tržnico, ni znano

"Menimo, da je malo verjetno, da je šlo za nesrečo … In zelo verjetno, da se je (virus) pojavil po naravni poti in da je tudi do okužbe med ljudmi prišlo po naravni poti, s prenosom virusa med živaljo in človekom," je za CNN dejal eden izmed neimenovanih diplomatov. Uradnega odziva Bele hiše na oceno obveščevalnih služb še ni.

Tudi tretji neimenovani vir, na katerega se sklicuje CNN, je dejal, da se mnenji Trumpa in Pompea razlikujeta od ocene Petih očes. Vir sicer ne izključuje možnosti, da bi novi koronavirus lahko nastal v laboratoriju, a pri tem opozarja, da za zdaj za to še ni dovolj dokazov. Dodaja pa, "da je tržnica očitno mesto, kjer je prišlo do izbruha virusa", kako je virus prišel tja, ni znano, piše CNN.

WHO: Trditev ZDA je za nas špekulacija

Pomepo je v nedeljo izjavil, da "obstaja ogromno dokazov, da se je tam (v Vuhanu) vse začelo". Tudi Trump je izjavil, da imajo ZDA "dokaze" o tem, a konkretno, ZDA niso razkrile ničesar. V ponedeljek se je oglasila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je sporočila: "Od ameriške vlade nismo prejeli nobenih podatkov ali specifičnih dokazov v povezavi z domnevnim izvorom virusa ‒ zato to za nas ostaja špekulacija," je povedal direktor WHO-ja za izredne razmere Michael Ryan.

Ali Cia skriva informacije?

Sorodna novica Trump bi bil lahko ob volitve. Pompeo: Dokazi kažejo, da je virus s Kitajske.

CNN-ovi neimenovani poznavalci razmer poudarjajo, da bi bila za zaključke potrebna tudi večje sodelovanje in transparentnost Kitajske, da pa obstaja možnost, da ameriška obveščevalna služba ne deli vseh pridobljenih informacij. Države v skupini Petih očes lahko določen del informacij zadržijo zase.

Ameriška obveščevalna skupnost: virus ni umetno spremenjen

Ameriška obveščevalna skupnost (IC) je v četrtek objavila izjavo, v kateri navaja: "Poskušamo ugotoviti, ali se je izbruh začel s stikom prek okužene živali ali je posledica nesreče v laboratoriju v Vuhanu." V izjavi so še zapisali, da covid-19 ni umetno ali gensko spremenjen.

Tudi vodilni ameriški epidemiolog ne verjame v "zgodbo laboratorija"

V ponedeljek je bil objavljen tudi intervju z vodilnim ameriškim epidemiologom Anthonyjem Faucijem, v National Geographicu, ki prav tako ne verjame, da je virus nastal v laboratoriju. "Če pogledate razvoj virusa pri netopirjih in tem, kar je znano danes (v znanstvenih raziskavah), se znaki zelo zelo nagibajo k temu, da ni bil umetno ali namerno ustvarjen," je dejal Fauci in dodal, da ne verjame, da je virus "nekako pobegnil iz laboratorija".

Mike Pompeo, nekdanji direktor ameriške Centralne obveščevalne službe Cie, je v sobotnem intervjuju za ABC on Sunday dejal, da imajo ZDA "ogromno dokazov", da je virus nastal na Inštitutu za virologijo v Vuhanu. "Ne pozabimo, Kitajska ima zgodovino tega, da je že okužila svet, in zgodovino slabo vodenih laboratorijev, ki ne ustrezajo standardom."

Je virus iz laboratorija po nesreči prenesla pripravnica?

Pojavlja se tudi možnost, da naj bi zaradi slabih varnostnih razmer virus iz laboratorija nenamerno prenesla pripravnica. Foto: Reuters
Pojavlja se tudi možnost, da naj bi zaradi slabih varnostnih razmer virus iz laboratorija nenamerno prenesla pripravnica. Foto: Reuters

Omenjeni laboratorij v Vuhanu je sicer znan po tem, da je izvajal raziskave okužb s koronavirusi na netopirjih. Na novinarski konferenci aprila je Trump dobil vprašanje, ali so "pomanjkljivi varnostni standardi" krivi, da je virus ušel iz laboratorija prek pripravnice in njenega partnerja. Trump je odgovoril: "Ta zgodba je vse glasnejša."

V ponedeljek je tudi osrednji kitajski časopis Global Times, ki ga nadzira partija, ovrgel Trumpove trditve, da je virus nastal v laboratoriju. Zapisali so, da je Pompeo "osupnil svet z neutemeljenimi obtožbami ... Ker je Pompeo dejal, da imajo 'ogromno dokazov', naj jih potem pokažejo svetu in še posebej ameriški javnosti, ki jo vseskozi zavajajo."