Veličasten vhod v Narodni muzej v Bejrutu pred eksplozijo v bližnjem pristanišču. Foto: EPA
Veličasten vhod v Narodni muzej v Bejrutu pred eksplozijo v bližnjem pristanišču. Foto: EPA

Na muzejski zgradbi, ki stoji tri kilometre južno od pristanišča, je eksplozija uničila okna in vrata ter povzročila resno škodo na njenem varnostnem sistemu, so po pisanju portala The Art Newspaper sporočili z Mednarodne zveze za zaščito dediščine na konfliktnih območjih (Alliance for the Protection of Heritage in Conflict AreasALIPH).

Sorodna novica "Ne bo imelo smisla obnavljati": eksplozija katastrofalna tudi za galerije

Vrata, okna in varnostni sistem
Cilj projekta je čim hitrejša zaščita stavbe in muzejskih zbirk, zato so se najprej lotili popravila vrat, oken in varnostnega sistema. Tudi generalni direktorat za starine je utrpel hudo škodo v svojih upravnih pisarnah in depojih.

Na ALIPH so zato naslovili prošnjo za nujno pomoč pri popravilih na njihovem sedežu in v muzeju, pri čemer so ocenili, da bi lahko ta dela stala slabih 840 tisoč evrov. ALIPH je doslej odobril dobre štiri milijone evrov za stabilizacijo in sanacijo bejrutske dediščine na splošno, vključno s tranšo slabih 170 tisoč evrov za prvo fazo popravil v muzeju.

Tudi nekdanji simbol narodne enotnosti
Narodni muzej v Bejrutu, v katerem je mogoče v treh nadstropjih videti več kot 1800 predmetov od prazgodovine do osmanskega obdobja, je svoja vrata prvikrat odprt leta 1942. V preteklih letih je doživel več pomembnih preobratov.

Med državljansko vojno, ki se je razplamtela leta 1975, so ga poškodovale bombe, njegove prostore pa so zasedli borci iz različnih oboroženih skupin. Dve fazi sanacije v letih 1997 in 2017 sta muzeju povrnili nekdanji blišč in mu omogočili, da je nastopil kot simbol narodne enotnosti, dokler ga nedavna eksplozija ni znova razdejala.

Notranjost muzeja pred eksplozijo, ki je 4. avgusta razdejala Bejrut. Foto: EPA
Notranjost muzeja pred eksplozijo, ki je 4. avgusta razdejala Bejrut. Foto: EPA