Tedros je države pozval, naj kljub temu, da kriza še traja, že zdaj vlagajo v zdravstvo, da bi se pripravile na nove bolezni, ki bodo zagotovo prišle. Foto: Reuters
Tedros je države pozval, naj kljub temu, da kriza še traja, že zdaj vlagajo v zdravstvo, da bi se pripravile na nove bolezni, ki bodo zagotovo prišle. Foto: Reuters

"Glavne sile ne sodelujejo," je na novinarski konferenci v Ženevi dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dodal, bo pozval voditelje na zasedanju Generalne skupščine ZN, naj prispevajo 35 milijard dolarjev, ki so potrebni za pospešitev razvoja zdravil in cepiv.

V zadnjem dnevu se je v svetu na novo okužilo več kot 300.000 ljudi, največ v Indiji, ZDA, Argentini, Braziliji in Španiji.

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan je pojasnil, da se na teden okuži med 1,8 in dva milijona ljudi, umre pa jih med 40.000 in 50.000. To je še vedno nesprejemljivo število smrtnih žrtev, je poudaril. Število okužb in smrtnih žrtev ne narašča eksponentno, je pojasnil.

Države imajo lahko velike probleme tudi pri majhnem številu okužb, sploh v regijah, kjer divjajo konflikti. Ryan je pri tem izpostavil Jemen, kjer so zabeležili okoli 2000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 600 ljudi. Poudaril je, da se ljudje v Jemnu soočajo z zelo hudo humanitarno krizo, saj tam nimajo zgolj pandemije covida-19, ampak tudi številne druge bolezni, poleg tega pa jim primanjkuje hrane.

WHO opozarja na alarmantno raven prenosa okužb z novim koronavirusom v Evropi, virus se sicer, kot kaže, najhitreje širi v Indiji. Foto: Reuters
WHO opozarja na alarmantno raven prenosa okužb z novim koronavirusom v Evropi, virus se sicer, kot kaže, najhitreje širi v Indiji. Foto: Reuters

ZDA na vrhu lestvice po številu okuženih in številu smrti

Tako največ okužb kot smrtnih žrtev pandemije so potrdili v ZDA, državi s 330 milijoni prebivalcev. Okužbo so tam doslej potrdili pri 6,6 milijona ljudeh, umrlo jih je več kot 197.000.

Na drugem mestu po številu okužb je Indija s 5,1 milijona okuženih in več kot 83.000 smrtnimi žrtvami, na tretjem pa Brazilija, kjer se je doslej okužilo 4,4 milijona ljudi, umrlo jih je 134.000.

Glede na število prebivalcev je število umrlih v šestih državah višje kot v ZDA. Na prvem mestu je glede na izračune Univerze Johnsa Hopkinsa Peru s skoraj 97 umrlimi na 100.000 prebivalcev. Sledijo mu Bolivija, Španija, Čile, Ekvador, Brazilija in ZDA. V ZDA delež smrtnosti zaradi covida znaša nekaj več kot 60 ljudi na 100.000 prebivalcev.

Spletna stran Univerze Johnsa Hopkinsa redno posodablja podatke in zaradi tega kaže nekoliko višje številke kot Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Več kot 30 milijonov okuženih je sicer na podlagi podatkov nacionalnih oblasti in WHO-ja že naštela tudi francoska tiskovna agencija AFP, ki poudarja, da gre najverjetneje le za del dejanskih okužb, saj številne države testirajo le simptomatske ali najhujše primere.

Sorodna novica Oxfam: Bogate države že kupile več kot polovico obljubljenih zalog cepiva

Tempo širjenja pandemije se je stabiliziral

Kot še navaja AFP, se je tempo širjenja pandemije od sredine julija s svetovnega vidika stabiliziral, saj vsake štiri dni naštejejo približno milijon novih primerov. V zadnjem tednu so največ novih okužb našteli v Aziji, in sicer več kot 742.000, od teh 80 odstotkov v Indiji, kjer se, kot kaže, virus širi hitreje kot drugje po svetu. Na dan potrdijo po 90.000 novih okužb. Umrlo je več kot 80.000 ljudi, iz države pa poročajo o pomanjkanju postelj na oddelkih za intenzivno nego in zalog kisika.

Aziji sledijo Latinska Amerika s 493.000 primeri, Evropa s 327.000 ter ZDA in Kanada z 273.000 okužbami. V Argentini so v četrtek potrdili skoraj 13.000 novih okužb, skupno v državi že več kot 600.000. V Mehiki so do zdaj potrdili več kot 680.000 okužb.

WHO je prav v četrtek opozoril na alarmantno raven prenosa okužb z novim koronavirusom v Evropi, kjer posledično številne države sprejemajo nove ukrepe za omejitev širjenja. Združeno kraljestvo za dele Anglije napoveduje dodatne omejitve druženja, Francija in Španija naj bi nove korake naznanili danes.

Izrael z več kot 6000 okužbami na dan

Izrael medtem začenja drugič ustavljati javno življenje v državi. Ljudje bodo morali ostajati v krogu 500 metrov od svojega doma, izjeme bodo veljale le za nakup hrane ali nujnih potrebščin, poti na delo in telovadbo. Izrael nove omejitve uvaja, potem ko je zdravstveno ministrstvo sporočilo, da imajo najvišji delež okužb na število prebivalcev na svetu.

Kot je za Radio Slovenija poročala Karmen Švegl, so v enem dnevu potrdili že več kot 6000 okužb. V državi so skupno odkrili že 175.000 primerov okužbe, covid-19 je zahteval več kot 1100 smrtnih žrtev. Izrael ima nekaj manj kot devet milijonov prebivalcev.

V Afriki so potrdili več kot milijon okužb, a po poročanju BBC-ja prava razsežnost pandemije tam ni jasna. Testiranje namreč poteka v skromnejšem obsegu, zato uradne številke ne ponazarjajo pravega stanja.

Izrael že drugič ustavlja javno življenje