Trobec se je s prvimi kriminalnimi dejanji srečal že pri 14 letih, ko je požgal sosedovo seno. Foto: RTV SLO
Trobec se je s prvimi kriminalnimi dejanji srečal že pri 14 letih, ko je požgal sosedovo seno. Foto: RTV SLO
Zapor na Dobu pri Mirni
Trobčeva nekdanja žena je večkrat dejala, da je bil grob do nje, trpinčil pa je tudi psa. Foto: RTV SLO

Ko so pazniki pri jutranjem odpiranju vrat Trobčeve samice ta poskusili odpreti, so ugotovili, da so blokirana, in so morali vdreti. Pri vstopu so našli Trobčevo truplo. Ugotovili so, da je naredil samomor okoli 4. ure zjutraj z obešanjem s pomočjo rjuhe, ki jo je privezal za ročico ventila ob vratih.

Zavod ravnal skladno s postopki
Takoj po odkritju so iz Doba obvestili zdravnico Zdravstvenega doma Trebnje, ki je prišla v zavod. O samomoru so obvestili tudi trebanjske policiste, ki so si ogledali kraj dogodka, ogledala pa sta si ga tudi preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča Novo mesto in okrožni državni tožilec iz Novega mesta. Okoliščine samomora je preverila tudi notranja komisija, ki ni ugotovila nikakršnih nepravilnosti zavoda, ki naj bi v primeru samomora Trobca ravnal skladno s predvidenimi postopki. Po potrjeni sodni obdukciji so truplo odpeljali na nadaljnje preiskave v Ljubljano.

Trobec odklanjal zdravniške preglede
Direktor Zavoda za prestajanje kazni na Dobu, Jože Podržaj, je povedal, da so v zadnjem obdobju sicer opazili poslabšanje Trobčevega psihofizičnega stanja, vendar to za zapornika ni bilo nič nenavadnega. Trobec je v zadnjem času odklanjal zdravniške preglede, tudi specialistični pregled v bolnišnici v Novem mestu zaradi suma raka na prostati. Tudi komunikacija z njim je bila otežena, odklanjal pa je psihiatrično zdravljenje. Trobca sicer niso obravnavali kot nagnjenega k samomoru, saj do zdaj niso zabeležili resnejših poskusov samomora.

Zakaj je bil Trobec zaprt?
Leta 1978 je na svojem domu v Dolenji vasi Trobec, ki se je predtem zdravil v Psihiatrični bolnišnici Celje, posilil in ubil najmanj pet žensk, ki jih je zadavil in nato na grozovit način zažgal v krušni peči. Pozneje je Trobec, ki so ga našli, šele ko je leta 1979 poskušal oropati nekega nemškega turista, priznal umor še ene ženske. Trobec je bil kot zadnji v zgodovini Slovenije obsojen na smrtno kazen, a mu je po pritožbi vrhovno sodišče to spremenilo v takrat najvišjo zaporno kazen - dvajset let. Med prestajanjem kazni je dvakrat, in sicer maja 1988 in avgusta 1992, poskušal umoriti sojetnika. Zato ga je sodišče obsodilo na enotno kazen 15 let zapora, ki bi se mu iztekla leta 2014.