V Ljubljani bo testiranje še naprej potekalo v mobilni enoti simulacijskega centra pred Mestno hišo, in sicer vsak delovnik od 8. do 14. ure. Foto: BoBo
V Ljubljani bo testiranje še naprej potekalo v mobilni enoti simulacijskega centra pred Mestno hišo, in sicer vsak delovnik od 8. do 14. ure. Foto: BoBo
Sorodna novica Vlada na novo določila dejavnosti, za katere bo stroške testov kril proračun

Vlada je v petek spremenila uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, s čimer na novo določa dejavnosti, za katere bo tudi v prihodnje stroške hitrega antigenskega testiranja poravnaval državni proračun.

Za zdaj se bodo zaposleni testirali kot običajno – enkrat tedensko in brezplačno, je za Radio Slovenija poročal novinar Robert Škrjanc. Gre za gostince, učitelje, vzgojitelje, trgovce, frizerje, taksiste, zaposlene v igralnicah, in kongresnih dejavnostih, izvajalce vzgoje in izobraževanja na področju verske svobode, zaposlene v zdravstvu in socialnovarstvenih zavodih, torej vse, ki jim je z odloki vlade določeno obvezno testiranje. Da so upravičeni do brezplačnega testa, pa bodo morali dokazati s potrdilom delodajalca, iz katerega bo pravica razvidna.

Sorodna novica Ministrstvo za izobraževanje predlaga samotestiranje učiteljev in pouk po modelu B

Kdo bo odprl denarnico

Za vse druge, ki na primer hitri test potrebujejo za obisk hotela, gostinskega lokala, kulturne prireditve ali pred prečkanjem meje, pa bo ta plačljiv, veljal pa bo le 48 ur. Zdravstveni dom Ljubljana je že sporočil, da bo cena hitrega testa 12 evrov, v Mariboru deset evrov. Predlogi o takem načinu testiranja bodo veljali najmanj do 6. septembra. Kaj bo po tem datumu, še ni povsem znano. Ena od možnosti, o kateri se vse glasneje govori, je samotestiranje zaposlenih.

Se pa bodo z novim šolskim letom zagotovo morali samotestirati učenci v tretji triadi osnovne šole in dijaki srednjih šol. Ta teden bo jasno, kdaj bodo lahko v lekarnah dobili komplete za testiranje. Tudi to se bo poravnavalo iz proračuna.

Starši po otroka v vrtec s PCT-jem ali brez njega?

Nekaj nejasnosti pa je glede izpolnjevanja pogoja PCT za druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let. Odlok izrecno zahteva ta pogoj, v petek pa smo na novinarski konferenci od odgovornih lahko slišali, da staršem in drugim, ki prihajajo po otroke v vrtec, tega pogoja ni treba izpolnjevati, morajo pa nositi maske in upoštevati higienska pravila.

Izjeme: tranzitni potniki, obmejni lastniki zemljišč ...

Si pa vsaj za zdaj lahko oddahnejo tranzitni potniki, torej turisti in avtoprevozniki, ki le potujejo skozi našo državo. Vsem tem vsaj do konca tedna ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju PCT-ja.

Sorodna novica Poklukar o najtežji jeseni: Delta je do 2,5-krat bolj kužna kot lanski virus

A kot kaže, tega privilegija kmalu ne bodo imeli več. Hitro širjenje bolj nalezljive koronavirusne različice delta državam narekuje, da čedalje bolj zaostrujejo pogoje za vstop v državo in prehod državne meje. Kot rečeno, so tranzitni potniki za zdaj še izjema, saj v Slovenijo lahko vstopijo brez odrejene desetdnevne karantene, morajo pa državo zapustiti v najkrajšem času oziroma najpozneje v 12 urah po vstopu. Še pred časom je veljalo, da so se na tranzit lahko sklicevali tudi potniki, ki imajo prebivališče v Sloveniji, a so pri tem zaznali tudi prevare, zato ti niso več med izjemami.

Med izjemami so dvolastniki ali najemniki zemljišča na obmejnem območju, ki mejo prehajajo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vračajo čez mejo najpozneje v desetih urah po njenem prehodu.

Prav tako je izjema čezmejni delovni migrant, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic EU-ja ali drugi državi schengenskega območja in ki ima prebivališče v razdalji največ deset kilometrov zračne črte od skupne mejne črte Slovenije in sosednje države ter se vrača v petih dneh po prehodu meje, je še poročal Radio Slovenija.

Hitre teste je treba plačati

Vindišar: Samotestiranje ne velja za PCT

Vindišar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Vindišar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je za Radio Slovenija poudaril, da samotestiranje ne spada v okvir PCT-ja. Samotestiranje je namenjeno samoinformiranju posameznika, pogoj T pri tem ni izpolnjen. Vse prebolevnike, ki so jim spomladi dejali, da se šest mesecev ne morejo cepiti, pa je pozval na cepljenje in poudaril, da je omejitev takrat veljala zaradi pomanjkanja cepiv, zdaj pa je teh za vse dovolj. Sekretar je odgovoril še na celo vrsto vprašanj poslušalcev, celotna oddaja Svetovalni servis je na voljo spodaj.

Svetovalni servis