Vrsta pred cepilnim centrom na Metelkovi ulici v Ljubljani. Veliko jih prihaja po tretji odmerek. Foto: MMC RTV SLO
Vrsta pred cepilnim centrom na Metelkovi ulici v Ljubljani. Veliko jih prihaja po tretji odmerek. Foto: MMC RTV SLO

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović je na tiskovni konferenci pojasnila, da so predlagali spremenjene smernice uporabe tretjega odmerka cepiva proti covidu-19. NIJZ jih je že razposlal po cepilnih središčih.

Delta različica novega koronavirusa je namreč po njenih besedah bolj kužna – tako kot so kužne norice oziroma vodene koze, ki vejajo za zelo kužno nalezljivo bolezen, ki že v otroški dobi zajame 95 odstotkov vsega prebivalstva. "Kljub virusni različici delta se je pri vseh cepivih dobro ohranila učinkovitost pri preprečevanju hudih potekov in smrti," je zatrdila. To kažejo tudi podatki v Sloveniji, saj je sprejemov v bolnišnice glede na število okuženih bistveno manj kot lani, "čeprav precepljenost v Sloveniji žal ni zadostna."

Veljavnost osnovnega cepljenja proti covidu-19 je za zdaj brez preklica. Vsi, ki so dokazano preboleli covid-19 in so bili polno cepljeni, poživitvenega odmerka ne potrebujejo. Foto: BoBo
Veljavnost osnovnega cepljenja proti covidu-19 je za zdaj brez preklica. Vsi, ki so dokazano preboleli covid-19 in so bili polno cepljeni, poživitvenega odmerka ne potrebujejo. Foto: BoBo

Vektorska cepiva slabše varujejo pri okužbo z različico delta

A vektorska cepiva (pri nas so se uporabljala cepiva proizvajalcev AstraZeneca in Janssen) nekoliko slabše ščitijo pred okužbo. Zato so tistim, ki so polno cepljeni z vektorskimi cepivi, priporočili, da naj gredo po poživitveni odmerek že po dveh mesecih od cepljenja. "Cepljenje naj se izvede z mRNK-cepivom, a je treba opozoriti, da se v tem primeru uporablja cepivo Moderna v polovičnem odmerku," je dodala Bojana Beović. Cepivo proizvajalca Pfizer pa se uporabi v celotnem odmerku.

Tretji odmerek z mRNK-cepivi

Sicer tretji odmerek cepiva po njenih besedah uporabljajo na dva načina – kot dodatni odmerek pri bolnikih, pri katerih se pričakuje, da po osnovnem cepljenju ni prišlo do zadostne zaščite zaradi hude imunske oslabljenosti. Ta odmerek lahko bolnik dobi štiri tedne po osnovnem cepljenju, in sicer se v Sloveniji uporabi mRNK-cepivo.

Drugi način uporabe pa je poživitveni odmerek. Tega uporabljamo zaradi postopnega upadanja zaščitnega učinka cepiv s časom. Podobno poznamo tudi pri drugih cepivih. "Za zdaj še ne moremo napovedati, ali bo poživitveni odmerek zadoščal dlje ali pa bo potrebno letno cepljenje kot pri gripi," ob tem pravi infektologinja.

Komu priporočajo tretji odmerek cepiva proti covidu-19?

Po besedah Bojane Beović posvetovalna skupina poživitveni odmerek priporoča:
- vsem, ki so stari 50 let ali več,
- ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost,
- stanovalcem domov za starejše in drugih socialnozdravstvenih zavodov,
- družinskim članom imunsko oslabelih bolnikov,
- tistim, ki so izpostavljeni na delovnem mestu,
- tistim, ki so bili cepljeni z vektorskimi cepivi.

Cepljenje s poživitvenim odmerkom je sicer odprto za vse nad 18 let.

Vsi, ki so dokazano preboleli covid-19 in so bili polno cepljeni, poživitvenega odmerka ne potrebujejo.

Sorodna novica Potrdili rekordno število okužb, umrlo 18 bolnikov. V Ljubljani dolge vrste za PCR-testiranje.

Kdaj po tretji odmerek?

Priporočeni presledek med osnovnim cepljenjem z mRNK-cepivi ali s t. i. mešano shemo (en odmerek vektorskega in en odmerek mRNK) in tretjim odmerkom je vsaj šest mesecev. Glede na trenutno epidemiološko situacijo pa je po besedah Bojane Beović za tiste z osnovnim cepljenjem z vektorskimi cepivi tretji odmerek priporočljiv vsaj po dveh mesecih po osnovnem cepljenju. "Smiselno se nam zdi, da se po osnovnem cepljenju s cepivom AstraZenece ali Janssena, ki sta slabše delujoča pri tej novi različici, poživitveni odmerek opravi prej," je pojasnila.

Kdo spada pod izpostavljena delovna mesta?

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje je ob tem dejala, da niso želeli natančno določiti, kateri poklici so bolj izpostavljeni okužbi. Zagotovo gre za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, šolstvu, pa tudi v gostinstvu, športu. "Vsak naj sam presodi, ali spada v to skupino," je dodala.

Ob tem je opozorila, da je zimsko obdobje posebej ugodno za širjenje dihalnih obolenj.

Tretji odmerek po novem

Gneča pred nekaterimi cepilnimi centri – za tretji odmerek

Pred Zdravstvenim domom na Metelkovi ulici v Ljubljani je že od zjutraj dolga vrsta ljudi, ki čakajo na cepljenje. Veliko jih je prišlo po tretji odmerek. Med njimi je bilo slišati negodovanje, zakaj stojijo v isti vrsti s tistimi, ki še niso polno cepljeni.

Na delu so sicer vse razpoložljive ekipe, pravijo v ZD-ju Ljubljana. V primerjavi s prejšnjim petkom se je število ljudi, ki so jih cepili v torek, povečalo za 400 odstotkov. Cepilo se je okoli 370 ljudi. Da bi se izognili čakanju, se bo z jutrišnjim dnem v ZD-ju Metelkova znova mogoče naročiti na cepljenje, ki bo potekalo tudi konec tedna.

Povečano zanimanje za cepljenje je tudi v ZD-ju Adolfa Drolca Maribor. Pomočnik direktorja Aleksander Jus je za MMC potrdil, da so imeli večje povpraševanje že v torek, nadaljuje pa se tudi danes. "A na žalost ni večjega zanimanja za cepljenje s prvim odmerkom, temveč s tretjim," je poudaril in nanizal podatke, da so v torek s prvim odmerkom cepili 34 ljudi, z drugim 25, s tretjim odmerkom pa 163. Danes dopoldne se je s prvim odmerkom cepilo 27 ljudi, z drugim 33, s tretjim odmerkom pa 165. "Tudi pretekli teden je dvakrat več ljudi prišlo po poživitveni odmerek kot na prvi odmerek cepiva."

Po njegovih besedah se za poživitveni odmerek odloča mešana populacija ljudi. "Dobivamo klice iz šolstva in drugih poklicnih skupin, ki smo jih cepili v pomladanskih mesecih po tedanji nacionalni strategiji. Ko je posvetovalna skupina dala priporočilo glede poživitvenega odmerka pri vektorskih cepivih, se je to takoj preneslo na teren," je dodal. Zato so okrepili število cepilnih ekip.

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19