Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na UKC-ju Ljubljana so potrdili, da so s prijavo nasilja nad pacientom seznanjeni in da so o tem obvestili policijo. Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Vanja Kovač, je zaposleni, ki je osumljen nasilnega dejanja, sicer dolgoletni sodelavec nevrološke klinike, ki doslej nikoli ni bil vpleten v noben nasilen dogodek, od domnevnega incidenta pa dela pod nadzorom.

Incident se je sicer zgodil 20. avgusta na oddelku intenzivne nege Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo. Po informacijah portala N1 naj bi zdravstvenega tehnika sicer razjezilo to, da pacient ni želel sodelovati pri negi.

"Pri pacientu, ki je bil obravnavan na nevrološki kliniki, smo 23. avgusta zaznali strah pred tem, da bi se mu zgodilo kako nasilno dejanje. Naša zaposlena, ki je bila s pacientom v stiku, je to raziskala naprej in ugotovila, da je 20. avgusta dejansko lahko prišlo do nasilnega dejanja nad tem pacientom," je za Televizijo Slovenija povedal direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug.

Kot je dodal, so po ugotavljanju okoliščin prišli do sklepa, da se je na oddelku nevrološke klinike "dejansko nekaj dogajalo". "Ne moremo še točno trditi, ali je šlo za fizično nasilje ali ne," je poudaril. Pojasnil je, da je bil v tistem trenutku zaposleni, ki je osumljen nasilnega ravnanja, tudi umaknjen iz delovnega procesa in da od 20. avgusta dalje ni bil več v stiku s pacientom.

Po navedbah spletnega portala N1, ki je prvi poročal o domnevnem nasilju, je sicer zdravstveni tehnik tudi po incidentu še nekaj časa delal na oddelku, kjer je takrat še vedno ležal pacient, ki je opozoril na njegove grožnje in nasilno ravnanje.

Na UKC-ju ob tem za ponedeljek predvidevajo razširjen varnostni pogovor, skladno z ugotovitvami pa bo po napovedih Marka Juga morebiti uveden interni in strokovni nadzor. "Ne izključujemo tudi strogih ukrepov zoper zaposlenega," je poudaril Jug.

Zdravstveni tehnik napadel bolnika?

Ministrstvo za zdravje zahteva pojasnila

Na ministrstvu za zdravje so nevrološko kliniko UKC Ljubljana prosili za pojasnila o domnevnem nasilju zaposlenega nad pacientom in jih pozvali, da izvedejo vse potrebne interne postopke in aktivnosti, da čim prej pride do razjasnitev vseh okoliščin. Prav tako so vodstvo klinike pozvali, naj ponovno pregledajo vse protokole in interna navodila, "da se v primeru kakršnega koli nasilja ukrepa takoj ter da se paciente nemudoma zaščiti".

V odzivu so zapisali, da so nad dogodki nasilja zgroženi in zaskrbljeni. "Vsakršna oblika nasilja je nesprejemljiva, še posebej pa obsojamo nasilje v bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih, kjer se zdravijo bolniki in so nastanjeni najbolj krhki posamezniki med nami. Kot družba moramo enotno storiti vse, da preprečujmo nasilje in da se ljudje v teh okoljih počutijo varne," so še opozorili.

Tudi premier Robert Golob, ki opravlja funkcijo ministra za zdravje, je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal, da je zahteval pojasnila glede nedavnih dogodkov na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. "Ob tej priliki ponovno pozivam k nenasilju, strpnosti in solidarnosti," je dodal.

Domnevno nasilje na nevrološki kliniki