Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rumeno vremensko opozorilo Agencije RS za okolje (Arso) za jugozahod države velja do okoli 15. ure zaradi napovedanega deževja, močnejšega vetra in mogočih krajevnih neviht. Za severovzhod države pa rumeno opozorilo velja do večera zaradi močnejšega vetra. Za različne dele države je Arso rumeno opozorilo izdal tudi za petek, soboto in nedeljo. Za območje celotne države bo rumeno opozorilo v noči s petka na soboto.

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov je Arso izdal tudi posebno vremensko napoved za območja Gorenjske, Savinjske in Koroške, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na območju savinjske in koroške regije lahko danes pade do približno pet milimetrov, na Gorenjskem pa krajevno lahko približno 20 milimetrov padavin. V petek bodo krajevne padavine pogostejše popoldne in zvečer, padlo bo večinoma od pet do 15 milimetrov padavin.

Ob večdnevnih padavinah mogoče hitro naraščanje rek in razlivanje hudournikov

Ob padavinah bodo čez dan reke v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji začele naraščati, naraščale bodo predvsem manjše reke in hudourniški vodotoki, navaja hidrološko poročilo Arsa. Večje reke na tem območju in reke v vzhodni polovici Slovenije bodo še ohranjale ustaljeno vodnatost.

Podobne hidrološke razmere se bodo nato nadaljevale tudi v petek dopoldne, popoldne in v noči na soboto pa bo ob nevihtah z nalivi mogoče hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Verjetnost za to bo manjša v severovzhodni Sloveniji. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda.

V soboto se bo naraščanje rek še nadaljevalo, predvidoma bo najizrazitejše v vzhodnem delu države, še opozarja Arso.

Animacija radarske slike padavin. Vir: ARSO
Animacija radarske slike padavin. Vir: ARSO

Deževno in vetrovno vreme bo vztrajalo do nedelje

Tudi v soboto bo oblačno in deževno, nastajale bodo nevihte, mogoči bodo kratkotrajni krajevni nalivi. Na območju savinjske in koroške regije bo lahko padlo od 20 do 40 milimetrov, krajevno lahko ob nalivih tudi približno 60 milimetrov padavin. Na Gorenjskem bo padavin manj, predvidoma od 10 do 20 milimetrov.

V nedeljo bo še pretežno oblačno in tudi že deloma deževno. Vse dni od danes do nedelje bo tudi vetrovno. Od ponedeljka pa nas po napovedih vremenoslovcev čaka več suhih in sončnih dni. Znova bo tudi topleje, saj bo čez dan okoli 25 stopinj Celzija.