Avstrija se je zbudila v debelo snežno odejo. Foto: EPA
Avstrija se je zbudila v debelo snežno odejo. Foto: EPA
Benetke pestijo najhujše poplave v 10 letih. Foto: EPA

Nočno močno sneženje je na cestah na avstrijskem Koroškem povzročilo kaotične razmere. V noči na četrtek je zapadlo do meter novega snega, zaradi česar je dolina Lesachtal na območju Šmohorja popolnoma odrezana od sveta, neprevoznih pa je tudi več drugih cest.



Z obilnimi snežnimi padavinami se spopadajo tudi v Švici, kjer je v večjem delu države do današnjega jutra zapadla domnevno rekordna količina snega. V osrednjem delu države je snežna odeja visoka 20 centimetrov, v kantonu Ticino pa je dosegla pol metra. Sneženje naj ne bi ponehalo pred petkom zvečer. Vremenoslovci svarijo pred vse večjo nevarnostjo snežnih plazov.

Na severu Italije sneg, na jugu viharno morje
Z močnim sneženjem se že drugi dan spopadajo tudi na severu Italije. Najhuje sneži v pokrajinah Ligurija, Furlanija, Južna Tirolska in Trentino. V zadnji je danes v nekaterih šolah odpadel pouk. Na milanskih letališčih Linate in Malpensa zaradi sneženja pri poletih nastajajo zamude. Srednjo in južno Italijo medtem pesti obilno deževje. Nevihte s točo so v Rimu poskrbele za pravi kaos, pri čemer so v italijanski prestolnici nastale poplave, saj je reka Tibera v pokrajini Umbrija prestopila bregove.

Na jugu Italije so morali zaradi močnega deževja in viharnega morja odpovedati številne plovbe. V kraju Monterotondo blizu Rima so poplave zahtevale tudi smrtno žrtev. Neka ženska je namreč med vožnjo v noči na četrtek obtičala v predoru, ki je bil zaradi močnega deževja poplavljen, nato pa v svojem vozilu utonila.

K. S.