Manila se že nekaj dni utaplja. Foto: Reuters
Manila se že nekaj dni utaplja. Foto: Reuters

V torek zjutraj je bilo pod vodo že 70 odstotkov 12-milijonskega mesta. Poplave, pri katerih višina vode presega dva metra, so poplavile tudi druga območja na severu Filipinov, natančneje otoka Luzon. V državi je umrlo 14 ljudi, več kot 280.000 pa se jih je zateklo v zasilna zatočišča ali pa k družinam in prijateljem.

Javne ustanove zaprte
Vodno ujmo je povzročilo monsunsko deževje, ki ga je še okrepila tropska nevihta Trami, ki se zdaj pomika proti Tajvanu. Sunki vetra dosegajo do 135 kilometrov na uro. Zaradi izrednih vremenskih razmer so na Filipinih zaprli tudi banke in borzo, delujejo pa le tisti vladni uradi, ki so povezani z zagotavljanjem pomoči. Zaprta so letališča in šole, visoka raven vode pa ogroža tudi več jezov po državi.

Na Kitajskem umrlo 170 ljudi
Poplave so prizadele tudi nekatere druge azijske države. Na Kitajskem, kjer se v več regijah borijo z najhujšimi poplavami v zadnjem desetletju, je umrlo okoli 170 ljudi, pogrešanih pa jih je še skoraj 200. Najhuje je na severovzhodu države, kjer so narasle vode uničile 60.000 domov. Hidrologi svarijo, da bi lahko poplave ob reki Hejlongdžjang postale najhujše do zdaj. Hudourniško deževje je vzelo 21 življenj tudi v zahodni provinci Činghaj, o smrtnih žrtvah pa poročajo tudi iz južnih regij Guangdong in Guangši, ki ju je prizadel tajfun Utor.

Kot rečeno, se tropska nevihta pomika proti Tajvanu, zato so oblasti že evakuirale prebivalce s severnih goratih območij, saj bi se lahko sprožili plazovi in nastali potoki blata. Na varno so prepeljali tudi okoli 1.700 turistov, medtem ko so železniški, pomorski in letalski promet obstali. Na ogrožena območja ob severovzhodni obali so poslali okoli 2.000 vojakov, zaprti so ostali vladni uradi, številne šole in borza. Najhuje naj bi bilo sicer v noči na četrtek.

Fotografije poplavljene Manile si oglejte v spodnji galeriji.