Foto:
Foto:

Generalna skupščina OZN-a je 5. junij za svetovni dan okolja razglasila pred 30 leti, letos pa želi opozoriti na dejstvo, da ljudje oblikujemo prihodnost naših voda.

Svetovno združenje za ohranjanje narave je ob svetovnem dnevu okolja opozorilo na nujnost sprejetja ukrepov za rešitev skritih zakladov v globokih morjih. Združenje je spomnilo na pestro biotsko raznovrstnost morij, ki je primerljiva s tropskim deževnim gozdom in koralnimi grebeni.

Zeleni dnevi v državah EU-ja
Okolju je bil posvečen ves teden, saj se je pod geslom Spremenimo obnašanje: inteligentne možnosti za bolj zeleno Evropo 1. junija začel zeleni teden, v državah EU-ja pa so potekali zeleni dnevi, ki naj bi prispevali k širjenju zavesti, spodbujanju trajnostnih načinov obnašanja in izboljšanju razumevanja o človeškem vplivu na okolje. Na številnih prireditvah so okoljski aktivisti opozarjali, kako pomembna je skrb za naravo in okolje za prihodnji razvoj človeštva. Slovenska prestolnica je ob tej priložnosti dobila evropsko okoljsko nagrado za najbolje izpeljan teden mobilnosti in dan brez avtomobila.

Varovanje okolja ne bo poceni
Okoljski ministri so v petek v Bonnu sprejeli skupno deklaracijo in akcijski načrt za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije, s čimer bi ublažili posledice klimatskih sprememb. Nove članice EU-ja bo izvajanje evropskih okoljskih predpisov stalo okoli 80 milijard evrov.

Drnovšek: Opozorila potrebna vse dni v letu
Predsednik države Janez Drnovšek je ob dnevu okolja dejal, da je prav okolje plačalo največji davek ob človeškem napredku. Dodal je, da so opozorila o
pomenu ohranjanja potrebnega ravnovesja v okolju potrebna vse dni v letu
in ne le ob svetovnem dnevu okolja.