Mura je poplavila nekaj cest. Foto: MMC RTV SLO
Mura je poplavila nekaj cest. Foto: MMC RTV SLO
Vreme najbolj zagodlo Prekmurju
Nasipi na reki Muri
Mura in Drava bi lahko poplavljali

Slabo vreme z deževjem se nadaljuje, Mura je poplavila nekatera območja na avstrijskem Štajerskem in narasla tudi na slovenski strani meje.

Zaprte nekatere ceste
Znotraj poplavnih nasipov vzdolž struge prihaja do razlivanj, sporoča Agencija za okolje. Poplavilo je mejni prehod Hotiza, prav tako je zaradi poplavljenega cestišča za ves promet zaprta regionalna cesta Razkrižje-Bistrice-Črenšovci. V kamnolomu Sotina se je sprožil plaz in zato je zaprta regionalna cesta skozi naselje Sotina, ki vodi mimo kamnoloma v Avstrijo.

Ste vremenske nevšečnosti ujeli v svoj objektiv? Delite fotografije in videoposnetke z nami na Mojem spletu ali po e-pošti na naslov lokalno@rtvslo.si.

Mura je sicer v Gornji Radgoni že začela upadati, narašča pa na območju ob meji s Hrvaško. V celotnem toku Mure v Sloveniji pa reka poplavlja znotraj poplavnih nasipov. Visoka voda bo še v ponedeljek in torek.

Prepuščanje nasipa reke so prostovoljni gasilci iz Ižakovcev opazili na dveh mestih in že ukrepajo, stanovanjske hiše pa niso ogrožene.


Tudi Drava z višjim vodostajem
Višji vodostaj ima zaradi padavin v Avstriji tudi Drava. Njen pretok na vodomerni postaji Črneče Dravograd je v soboto ob 19. uri znašal 1.040 kubičnih metrov na sekundo, kar za zdaj še ne predstavlja poplavne nevarnosti vzdolž toka.

Drava je pred leti poplavila na območju stare struge v Dupleku, kjer je danes gladina vode višja od običajne. Po navedbah domačinov pa ni razloga za preplah, saj je tako bolj ali manj ob vsakem deževju.

Pristanišče priprto za ladijski promet
Medtem pa na drugem koncu Slovenije - na Obali težave povzorča veter. S pristaniške kapitanije Koper so sporočili, da je koprsko tovorno pristanišče zaradi močne burje priprto za ladijski promet. V Piranu je močan veter premikal jadrnico v strunjanskem zalivu, na Sv. Katarini pa je z "mrtvega sidra" odtrgalo motorni čoln.

Vreme najbolj zagodlo Prekmurju
Nasipi na reki Muri
Mura in Drava bi lahko poplavljali