Naftni madež se je povečal na okoli 1.500 kvadratnih kilometrov. Foto: Reuters
Naftni madež se je povečal na okoli 1.500 kvadratnih kilometrov. Foto: Reuters
Naravna katastrofa v Mehiškem zalivu

Naftno ploščad ob obali Louisiane, ki jo ima v najemu podjetje BP, je prejšnji četrtek po eksploziji zajel požar, zato je potonila. Iz poškodovane vrtine v morje izteče okoli tisoč sodčkov nafte na dan. Naftni madež bi po ocenah strokovnjakov lahko poškodoval obalo in močvirje ob obali.

Po nesreči še vedno pogrešajo 11 delavcev, za katere domnevajo, da so umrli, zato so jih prenehali iskati. Ploščad Deepwater Horizon je gorela 36 ur, preden je potonila v 1.500 metrov globoko vodo okoli 84 kilometrov jugovzhodno od mesta Venice v Louisiani. Vzrok eksplozije še ni znan.

Zapletena naloga preprečevanja širjenja madeža
Konec tedna je slabo vreme oviralo čistilno akcijo, zaradi česar se je naftni madež povečal na okoli 1.500 kvadratnih kilometrov. Podjetje BP je skušalo z robotsko podmornico aktivirati poseben sistem cevi in ventilov, ki bi lahko preprečili nadaljnje povečevanje madeža, a je naloga "zelo zapletena" in "morda ne bo uspela", kot je povedal glavni operativec podviga. Podjetje je hkrati na območje poslalo 30 plovil in več letal, da bi na plavajoči madež razpršili razkropilo.

Madež zaradi vremena še ni dosegel obale, okoljevarstveniki pa upajo, da bodo valovi razbili madež in da bo nafta otrdela ter se potopila na dno oceana.

Predsednik ZDA Barack Obama je zatrdil, da je vlada zagotovila vso potrebno pomoč tako za reševanje kot čiščenje. Krizo je opisal kot prednostno nalogo svoje administracije.

Leta 2009 je moralo podjetje BP PLC plačadi rekordnih 87 milijonov dolarjev, ker ni izpolnjevalo varnostnih zahtev po veliki eksploziji v rafineriji v Teksasu, v kateri je umrlo 15 ljudi. Pristojna služba ob pregledu ploščadi Deepwater Horizon med rutinskimi pregledi februarja, marca in aprila ni odkrila nobenih kršitev.

Naravna katastrofa v Mehiškem zalivu