Foto: LIFE Lynx
Foto: LIFE Lynx

Risa, starega med enim in dvema letoma, so konec aprila pripeljali iz Romunije in je tretji ris, ki bo v okviru projekta izpuščen v Sloveniji. Njegovo ime so na natečaju predlagali učenci osnovne šole iz Sodražice, komisija pa je menila, da je najbolj izstopalo ime "Boris", kot sestavljanka besed "bor" (drevo) in "ris".

V času prilagajanja na novo okolje so v prilagoditveni obori za risa skrbeli lovci iz lovske družine Loški Potok skupaj z odgovorno veterinarko in člani projektne ekipe LIFE Lynx. Takšen način izpusta zmanjšuje možnosti, da bi ris po izpustu odtaval daleč stran od mesta izpusta in ostal brez stika z risi iz Dinarsko-JV alpske populacije, pojasnjuejo pri projektu Life Lynx.

"Vsak dan smo preverjali, kakšno je stanje risa Borisa, redno smo mu menjavali vodo, približno enkrat na teden pa smo mu prinesli hrano - povožene srne," je ob izpustitvi risa Borisa povedal starešina LD Loški Potok Stanko Anzeljc.

Na prostost spustili risa Borisa

Pet novih risov v Sloveniji in na Hrvaškem

Boris je najmlajši od petih risov, ki so jih iz Romunije v okviru projekta Life Lynx pripeljali na območje Slovenije in Hrvaške. Risa Goruja so lani aprila izpustili prav tako v Loškem Potoku, risa Doruja pa v hrvaškem narodnem parku Risnjak maja lansko leto. Risa Katalina so konec marca izpustili na Snežniku, risa Alojzija pa prav tako marca v hrvaškem narodnem parku Paklenica.

Glavni cilj projekta Life Lynx je reševanje dinarsko-JV alpske populacije risa pred izumrtjem in njena dolgoročna ohranitev. Populacija je trenutno izredno majhna, izolirana, njeni osebki pa so si med seboj zelo sorodni. Stopnjo sorodnosti skušajo znižati z doselitvijo zdravih osebkov iz druge, neogrožene populacije. Preselitev risov poteka iz Karpatov, kjer je najbližja vitalna populacija te vrste in zato najbolj primerna za doselitev risov v Dinaride in Alpe.

Foto: LIFE Lynx Potni list ris Borisa.
Foto: LIFE Lynx Potni list ris Borisa.