Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nika Kovač, Inštitut 8. marec, in Jan Štrukelj, Mladi za podnebno pravičnost, sta na novinarski konferenci v Ljubljani predstavila elektronsko sporočilo ministrstva za delo, s katerim je to domovom za starejše občane posredovalo navodila za priglasitev glasovanja po pošti na dan 30. junija ob 11.50. Na isti dan opolnoči se je iztekel rok, do katerega so morali varovanci željo po glasovanju po pošti sporočiti Državni volilni komisiji (DVK).

Gibanje je hkrati pridobilo sporočilo DVK-ja, namenjeno upravam domov, zaporov, bolnišnic in socialnovarstvenih zavodov za institucionalno varstvo z dne 1. junija. Po pojasnilih Nike Kovač je to sporočilo prispelo na ministrstvo za delo, to pa je torej potrebovalo mesec dni, da je informacije posredovalo domovom za starejše.

Kovač: Stanovalci ostali brez možnosti, da oddajo svoj glas

"Ministrstvo za delo je razpis na domove za starejše poslalo na dan, ko je potekel rok, torej 30. junija, ob 12. uri. To pomeni, da so bile številne delavke v teh domovih ravno na koncu izmene, da ni bilo mogoče opraviti pogovorov z vsemi stanovalci in da so ti dejansko ostali brez možnosti, da oddajo glas," je očitala Kovač.

"Ker je minister Janez Cigler Kralj na nasprotni strani, sumimo, da je do oviranja prišlo nalašč," je še dejala Kovač. Po oceni Gibanja za pitno vodo je sicer še čas, da se starejšim vendarle omogoči glasovanje na referendumu po pošti.

Po besedah Štruklja je v domovih nekaj več kot 17.000 stanovalcev. Če so bili tik pred rokom obveščeni tudi zapori in drugi zavodi, česar sicer v gibanju ne vedo, se številka približa 20.000, kar je več kot odstotek volilnih upravičencev.

Spregovorila sta tudi stanovalca ljubljanskega doma za starejše Tabor Ivica Potisek in Ignacij Voje. Oba sta pojasnila, da sta dovolj vitalna, da lahko oddata glas na matičnem volišču. Vendar so tudi po njuni oceni številni starejši ostali brez možnosti glasovanja.

Dogajanje je na spletnem družbenem omrežju Twitter komentirala tudi stranka Levica. "Sabotiranje glasovanja iz domov za starejše ni samo metanje polen pod noge referendumski iniciativi, ki mora zbrati 340.000 glasov proti. Je predvsem žalitev za starejše občane, ki kljub starosti in zdravstvenim težavam ostajajo aktivni državljani, prikrajšani za svoj glas," so prepričani v tej stranki, ki v referendumski kampanji deluje kot organizator in uveljavitvi novele nasprotuje.

Referendum: Varovanci domov ostali brez možnosti glasovanja

Ministrstvo: Šlo je za nenamerno napako v delovnem procesu

Do poznega obveščanja domov za starejše glede glasovanja po pošti na referendumu o noveli zakona o vodah je prišlo "zaradi nenamerne napake v delovnem procesu", pa so pojasnili na ministrstvu za delo.

Da je pozno obveščanje posledica napake, na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti utemeljujejo tudi z dejstvom, da so že 19. aprila na direktoratu za starejše in deinstitucionalizacijo vsem socialnovarstvenim zavodom, ki izvajajo institucionalno varstvo, poslali dokumentacijo in obrazce za podporo zakonodajnega referenduma v slovenskem, madžarskem in italijanskem jeziku. "Tako obžalujemo, da je bilo obvestilo o možnosti glasovanja po pošti poslano šele 30. junija, a šlo je za človeško napako, in nikakor za načrtno ali namerno oviranje referenduma," so zatrdili.

Dodali so, da so socialnovarstveni zavodi, tako kot vsa slovenska gospodinjstva, od Državne volilne komisije po pošti prejeli obvestilo, datirano na dan 28. maj, v katerem so bile podane vse informacije glede referenduma o noveli zakona o vodah, tudi opis možnosti glasovanja njihovih stanovalcev in stanovalk po pošti.

Cigler Kralj je k temu dodal, da je v trenutku, ko je izvedel za nastalo problematiko, zahteval poročilo in predlog rešitve od pristojnega direktorata. "V izogib takšnim napakam sem skladno s svojimi pristojnostmi zahteval rešitev, ki bo v bodoče preprečevala podobne situacije," so še sporočili z ministrstva.