Razdejanje v kampu Sirena v Novigradu. Foto: FotoBobo/Pixsell
Razdejanje v kampu Sirena v Novigradu. Foto: FotoBobo/Pixsell

Tu je najbolj prizadelo Novi Sad na severu države, kjer je umrl 12-letnik, 30 ljudi pa je bilo poškodovanih. Kljub poskusu oživljanja je najstnik umrl, ni pa še znano, ali zaradi udara strele ali elektrike. To naj bi ugotovila obdukcija. Še dve osebi sta umrli v Vojvodini. V mestu Bačka Palanka je umrl 66-letni moški, ko je skušal odstraniti električne kable, ki so padli na njegovo ograjo. To je storil brez rokavic in ga je stresla elektrika. Umrl je na kraju dogodka. V kraju Kovačica pa je umrla ženska.

Huje poškodovana je bila 45-letna ženska, ko je na kiosk, v katerem je delala, padlo drevo. V bolnišnico so med drugim prepeljali tudi 73-letnika, ki je bil poškodovan, ko je njegovo hišo zadela strela.

Neurje je v tem drugem največjem srbskem mestu povzročilo tudi veliko razdejanje. Med drugim je padel žerjav, zrušila se je streha novosadskega sejma, poškodovana je šola, pa tudi številne avtobusne postaje, oglasni panoji in prometni znaki, izruvana so bila številna drevesa.

Močan veter je izruval tudi simbol mesta, drevo koprivovec v središču mesta, ki je bilo po ocenah staro več kot 130 let in pod zaščito države kot naravni spomenik. Na nekaterih primestnih območjih nekatera gospodinjstva še vedno nimajo elektrike. Dežurne ekipe so delale vso noč, po besedah župana Milana Đurića pa si vse razpoložljive ekipe ob pomoči policije tudi danes prizadevajo odpraviti posledice.

Posledice petkove nevihte v Zagrebu. Foto: FotoBobo/Pixsell
Posledice petkove nevihte v Zagrebu. Foto: FotoBobo/Pixsell

V BiH-u je neurje največ težav in gmotne škode povzročilo v entiteti Republiki Srbski, kjer je med drugim orkanski veter zrušil televizijski oddajnik. Na območju kraja Bosanski Novi pa je padala toča v velikosti namiznoteniške žogice.

Na Hrvaškem poškodovani

V neurju z močnim vetrom in dežjem, ki je pred tem zajelo Hrvaško, pa je bilo po prvih podatkih poškodovanih sedem ljudi, šest v kampu v Novigradu in eden v Opatiji. Še vedno iščejo moškega, ki je izginil v morju med neurjem blizu Novigrada.

Silovito neurje je na Hrvaškem v petek sprva zajelo Istro in Kvarner, ki ju je tudi najbolj prizadelo. Padala je toča, močan veter pa je ruval drevesa. Neurje se je nato premaknilo v notranjost države. Župan Zagreba Tomislav Tomašević je sporočil, da gasilci v prestolnici posredovali 200-krat, poškodovanih pa ni bilo.

Rdeči alarm za Istro in Dubrovnik

Na Hrvaškem je danes mogoče pričakovati nove nevihte, morda tudi orkanske vetrove, dež in točo, poroča hrvaški portal Index. Za Istro, še posebej območje Reke, pa tudi Dubrovnika na jugu, je danes hrvaški meteorološki zavod objavil rdeči alarm. Na območju Reke so ga objavili zaradi možnosti neurja, v Dubrovniku pa zaradi vročinskega vala. Za skoraj vso državo pa velja oranžno opozorilo pred neurji.

V galeriji posledice neurja v kampu Sirena v Novigradu.

Med pomočjo poškodovanima v udaru strele ta udarila še v reševalca

V Švici je v petek strela udarila v policista in pilota helikopterja, ki sta prihitela na pomoč dvema človekoma, ki sta bila pred tem poškodovana v udaru strele, so sporočile pristojne oblasti.

Med delom na polju v kraju Menieres v zahodnem kantonu Fribourg je strela udarila v 51-letnega moškega in 16 let starega fanta. Oba sta dobila poškodbe, starejši moški hujše, je sporočila policija. Prejela sta pomoč reševalcev in osebja helikopterja za reševanje, nato so ju prepeljali v bolnišnico.

Med posredovanjem pa je strela znova udarila – tokrat je zadela policista in pilota helikopterja, je še navedla policija in dodala, da k sreči dvojica ni bila poškodovana.

V istem kantonu je bila sicer malo pred tem v udaru strele resno poškodovana tudi 27-letnica.

Katastrofalne posledice neurij