Tudi raziskava Mediane kaže, da bomo predsednika države dobili šele v drugem krogu. Foto: MMC RTV SLO
Tudi raziskava Mediane kaže, da bomo predsednika države dobili šele v drugem krogu. Foto: MMC RTV SLO
Mediana
Podpora PS-ju in SDS-u je po raziskavi Mediane izenačena. Foto: MMC RTV SLO
Mediana
V primerjavi z zadnjo anketo je podpora Danilu Türku nekoliko upadla, Milanu Zveru pa je narasla. Foto: MMC RTV SLO

Raziskavo je za RTV Slovenija opravil Inštitut Mediana. V telefonski anketi, izvedeni med 5. in 8. novembrom, je sodelovalo 616 polnoletnih anketirancev.

Mediana
Projekcije kažejo, da bo na volišča odšlo 57 odstotkov volivcev. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski Utrip
Anketa FUDŠ-a prednost daje Borutu Pahorju, pred Danilom Türkom. Tudi v tem primeru bi bil potreben drugi krog volitev. Foto: MMC RTV SLO
Kampanja se končuje
Anketa Mediane: V vodstvu še vedno Türk

Za Boruta Pahorja bi glasovalo 25 odstotkov vprašanih, za Milana Zvera pa 17 odstotkov. 22 odstotkov vprašanih se je opredelilo za neodločene ali pa na vprašanje ni želelo odgovoriti. Večinska podpora volivce tako še vedno ostaja Danilu Türku, a mu je v primerjavi s prejšnjim merjenjem nekoliko upadala, medtem ko se je javnomnenjska podpora Milanu Zveru nekoliko povišala.

Na nedeljske volitve bo zagotovo odšlo 57 odstotkov vprašanih, 21 odstotkov je odgovorilo, da bodo volili "verjetno", šest odstotkov, da na volitve verjetno ne bodo šli, enajst odstotkov pa jih na volišča zagotovo ne bo. Glede na podatke naj bi bila volilna udeležba na volilno nedeljo tako 55-odstotna, ugotavlja Mediana.

Med 20. in 22. uro vas vabimo k spremljanju sklepnega televizijskega soočenja na "prvem". Vaš voditelj: Slavko Bobovnik.

Na MMC-ju pa bomo soočenje spremljali nekoliko drugače, še bolj "v živo", zanimivo in atraktivno.
Vabljeni v našo družbo.

.
V četrtek so se kandidati zadnjič soočili na našem Radiu.


#rtvolitve2012

Zmagovalca (še) ne bo
Projekcija izidov kaže, da bi Danilo Türk prejel 42 odstotkov glasov, Borut Pahor 33 odstotkov, Milan Zver pa 25 odstotkov. Ker nobeden od kandidatov ne bi presegel 50 odstotkov glasov, bi bil potreben drugi krog glasovanja, kamor bi se uvrstila Türk in Pahor. A tudi v tem primeru bi šlo na tesno, saj bi bil po podatkih Mediane, ki je o tem povprašala tiste, ki so dejali, da se bodo zagotovo udeležili volitev, izid izenačen. To pomeni, da bi odločali neopredeljeni volivci.

Türk je v zadnjem tednu pred volitvami največ pridobil med mlajšimi volivci, medtem ko se je Zveru podpora zvišala v skupini starejših od 65 let. Največji delež visoko izobraženih volivcev ima Borut Pahor.

Odločanje glede na podporo strankam
Volivci Pozitivne Slovenije bi večinoma volili Türka (65 odstotkov), Pahorja bi jih volilo 21 odstotkov, trije odstotki pa bi svoj glas oddali Milanu Zveru. Volivci SDS-a bi 60 odstotkov glasov namenili Milanu Zveru, 17 odstotkov Borutu Pahorju in 12 odstotkov Danilu Türku. Volivci SD-ja bi 53 odstotkov glasov namenili Borutu Pahorju, 38 odstotkov Danilu Türku in dva odstotka Milanu Zveru.

PS in SDS v vodstvu
Mediana je opravila tudi raziskavo o podpori političnim strankam, ki je pokazala, da imata največ podpore (15 odstotkov) Pozitivna Slovenija in SDS, pri čemer je PS-ju v primerjavi z anketo prejšnjega tedna podpora za odstotek padla, SDS-u pa za dva odstotka narasla. SD bi na volitvah podprlo 14 odstotkov vprašanih (prej 16 odstotkov), DeSUS 5 odstotkov (nespremenjeno), NSi štirje odstotki (prej 3 odstotki), SLS štirje odstotki (prej šest odstotkov), Državljansko listo pa prav tako štirje odstotki vprašanih. 26 odstotkov vprašanih na vprašanje ni želelo odgovoriti, 13 odstotkov pa je reklo, da bi volili kakšno drugo stranko ali pa nobene.

Raziskavo je za RTV Slovenija opravil Inštitut Mediana. V telefonski anketi, izvedeni med 5. in 8. novembrom, je sodelovalo 616 polnoletnih anketirancev.

Kampanja se končuje
Anketa Mediane: V vodstvu še vedno Türk