Bush, Janša in Barroso so novinarje nagovorili v idiličnem okolju protokolarnega objekta na Brdu. Foto: MMC RTV SLO
Bush, Janša in Barroso so novinarje nagovorili v idiličnem okolju protokolarnega objekta na Brdu. Foto: MMC RTV SLO
Nuklearna elektrarna v Krškem je v začetku tedna začela nemoteno delovati. Foto: MMC RTV SLO
Španska reprezentanca
Španci so se takole veselili zmage proti Švedom in uvrstitve v četrtfinale evropskega nogometnega prvenstva. Foto: EPA
Taras Kermauner
Poslovil se je Taras Kermauner. Foto: MMC RTV SLO
Utrip, 14. 6. 2008

George Bush se je v torek na Brdu udeležil vrha EU-ZDA. Predstavniki ZDA in Evropske unije so se pogovarjali o podnebnih spremembah, energetski problematiki in gospodarstvu, sprejeli pa so tudi deklaracijo, kjer so se zavezali k čezatlantskemu partnerstvu. Poudarili so, da EU in ZDA delijo temeljne vrednote - demokracijo, spoštovanje človekovih pravic in pravno državo, povezuje jih tudi medsebojna trgovina, razhajajo pa se v pogledih na boj proti terorizmu, podnebje in smrtno kazen. Zaradi obiska ameriškega predsednika je Slovenija tako rekoč ohromela, Bush pa se je nato podal v Nemčijo, kjer je nadaljeval svojo zadnjo evropsko turnejo.

Irci so na referendumu odločali o usodi Lizbonske pogodbe. Ob nekaj več kot 50-odstotni volilni udeležbi je 53,4 odstotka volivcev zavrnilo pogodbo, podprlo pa jo je 46,6 odstotka volivcev. Evropska unija odločitev Ircev obžaluje, države, ki še niso ratificirale pogodbe, pa poziva, naj kljub vsemu nadaljujejo proces ratifikacij.

Sodniki so stavkali in nič dosegli
Sodniki so izpeljali napovedano tridnevno stavko. Njihove zahteve so bile, da naj se sodniške plače uskladijo tako, da se ohranja njihova realna vrednost in da so plače primerljive s plačami poslancev in ministrov. Za stavkovni odbor bi bila stavka uspešna le, če bi dobili ponudbo vlade, ki bi se približala ali pa izpolnila stavkovne zahteve, a je minister za javno upravo Gregor Virant že pred stavko povedal, da sodniki tako ne bodo izsilili rešitve, ki bi jih privilegirala. Sodniki so novo stavko napovedali za 1. julij.

Sindikati javnega sektorja so z vlado podpisali kolektivne pogodbe dejavnosti in poklicev ter anekse h kolektivnim pogodbam, kar je bilo še zadnje dejanje dolgoletnih pogajanj. Okoli 150.000 javnih uslužbencev bo tako 5. septembra vstopilo v nov plačni sistem, plače pa se bodo najbolj zvišale zaposlenim v kulturi in zdravstvenih dejavnostih.

NEK znova deluje
V ponedeljek so, potem ko so dva dni pred napovedanim rokom zamenjali pokvarjen ventil, znova zagnali Nuklearno elektrarno Krško. V Portorožu so po letih prizadevanj ustanovili Evrosredozemsko univerzo, h kateri za zdaj pristopa 150 visokošolskih ustanov iz 39 držav (27 držav je iz EU-ja, 12 pa iz Severne Afrike in z Bljižnjega vzhoda). Med njimi so tudi vse štiri slovenske univerze.

Župljanin potuje v Haag
V okolici Beograda so ujeli haaškega begunca Stojana Župljanina, ki je obtožen genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti zaradi nadziranja srbskih taborišč v Bosni in Hercegovini. Aretacijo je potrdilo tudi haaško sodišče, kamor bo Župljanin prepeljan in kjer bo stopil pred sodnike. Evropska unija je aretacijo sprejela kot znak sodelovanja Srbije s haaškim sodiščem.

Tudi v Italiji odkrili škandal
Italijanska policija je po anonimni prijavi osvobodila žensko, ki jo je imela njena družina 18 let zaprto v sobi, ker je zanosila zunaj zakona. 47-letno Mario Monaco so zaradi hudega duševnega pretresa prepeljali v psihiatrično oskrbo v bolnišnico v Neaplju, ni pa še jasno, ali je imela duševne motnje že pred ujetništvom ali pa so te posledica dolgoletnega življenja med štirimi stenami v nevzdržnih higienskih razmerah.

V Srbiji se je začela ustanovna seja nove skupščine. Stranke in liste imajo 90 dni časa, da najdejo skupni jezik o novi vladi, sicer sledijo nove volitve. Kot vse kaže, bo vlado sestavila lista Za evropsko Srbijo pod taktirko predsednika Borisa Tadića s koalicijo socialistov in manjšinami.

Evropa v znamenju nogometa
V Avstriji in Švici se nadaljujejo predtekmovanja evropskega prvenstva v nogometu. Številne reprezentance so si že zagotovile nastop v četrtfinalu, brez uvrstitve v nadaljnje tekmovanje pa so že ostali aktualni evropski prvaki Grki.

Slovenski rokometaši so doživeli hud udarec. Na Slovaškem so doživeli poraz (29:30) in tako ostali brez nastopa na januarskem svetovnem prvenstvu na Hrvaškem. Slovenci so na tekmi naredili preveč napak, hrbet pa jim je obrnila tudi sreča.

Poslovil se je Taras Kermauner
V 79. letu starosti je umrl akademik Taras Kermauner, esejist, literarni zgodovinar, gledališčnik, predvsem pa strasten bralec in preučevalec književnosti.

Z uvodom v mednarodno konferenco Urbana prenova - Prilagajanje podnebnim spremembam se v Ljubljani začenja Teden arhitekture, ki ga bodo zaznamovale številne razstave in prireditve.

Utrip, 14. 6. 2008