Vlada je predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti potrdila soglasno, sta na novinarski konferenci po seji vlade sporočila premier Marjan Šarec in finančni minister Andrej Bertoncelj.

Vlada mora predlog proračuna za prihodnje dve leti v državni zbor poslati do 1. oktobra. Dokumenti bodo v oceno poslani tudi fiskalnemu svetu. Foto: Vlada RS/Nebojša Tejić/STA
Vlada mora predlog proračuna za prihodnje dve leti v državni zbor poslati do 1. oktobra. Dokumenti bodo v oceno poslani tudi fiskalnemu svetu. Foto: Vlada RS/Nebojša Tejić/STA

Finančni minister je dejal, da so si postavili tri prioritete: razvoj, socialo in plače ter hkrati skladnost s fiskalnim pravilom.

"Ko bo v DZ-ju potekala razprava, verjamem, da bo prinesla tudi sprejetje," je primer prepričan, da bosta oba predloga prestala glasovanje tudi v državnem zboru.

Še vedno pa se ni odločil, ali bo na sprejetje proračuna, ki ga je označil za najpomembnejši dokument vlade, vezal tudi zaupnico. "Je še nekaj časa do tja," je dejal novinarjem.

Vlada potrdila predloga proračunov

V znamenju zniževanja javne porabe
"Ni idealnega proračuna, mislim pa, da smo sestavili optimalnega v danih razmerah,"
pa je Bertoncelj opozoril, da se gospodarstvo ohlaja.

Letos so tako po njegovih besedah "začeli preventivne ukrepe za zmanjševanje potratnosti javne uprave". "Za leto 2020 pa smo se soglasno dogovorili, da znižamo porabo za 100 milijonov evrov oz. po en odstotek na 14 ministrstvih," je dodal.

Tudi Šarec je dodal, da bo dogajanje odvisno od gospodarske rasti: "Za zdaj kaže na dvakrat višjo rast, kot je povprečje območja evra, a ne gre si zatiskati oči, da prihaja do določenega ohlajanja; ne govorimo o krizi, a treba je biti pozoren."

Znižanje zaradi UMAR-ja
Zgornja meja skupnih dovoljenih odhodkov proračuna je bila za leto 2020 sprva določena pri 10,450 milijarde evrov, kar je 290 milijonov evrov več kot letos in največ doslej. Leta 2021 bi bila lahko skupna poraba še za pet milijonov evrov višja.

Sorodna novica Usklajevanje 100 milijonov nižjega proračuna s socialnimi partnerji

A potem ko je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) prejšnji teden znižal pričakovano gospodarsko rast Slovenije s 3,4 na 2,8 odstotka v letu 2019 in s 3,1 na tri odstotke v letu 2020, je sklenila vlada znižati proračunske odhodke za skupaj 100 milijonov evrov.

Finančni minister Bertoncelj je zato proračunskim porabnikom naložil, naj do seje vlade vsakdo svoje proračunske apetite oklesti za po približno odstotek. Večkrat je ponovil, da vlada pri pripravi proračuna ne bo odstopala od fiskalnega pravila.

Najvišji proračun do zdaj
Kljub temu bo imela Slovenija rekorden proračun – prihodnje leto bo torej na voljo 10,350 milijarde evrov, proračunski uporabniki pa bodo še vedno večinoma deležni več denarja, kot pa ga imajo na voljo letos.

Predlog zakona o izvrševanju proračuna med drugim določa povprečnine in letni upokojenski dodatek. Letni dodatek bo tudi v prihodnjem letu izplačan v petih različnih zneskih v odvisnosti od višine pokojnine in bo skupaj dosegel 145 milijonov evrov, kar je približno toliko, kot je znašal letos, sta povedala govornika.

Vlada pa danes ni obravnavala predloga davčnega prestrukturiranja in predloga posebnega zakona, ki bo urejal določene zadeve s pristojnosti ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. "Davčni ukrepi in ukrepi, ki jih pripravlja ministrstvo za delo, bodo prišli na sejo vlade čez največ 14 dni, ker je treba nekatere zadeve še uskladiti," je pojasnil Šarec.

Sorodna novica Levica in koalicija uskladili vsebinski del zakona o zdravstvenem zavarovanju

Pri dopolnilnem zavarovanju "še čas za iskanje"
Glede predloga o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja k obveznemu sta oba povedala, da je rešitve, kako zapreti finančno konstrukcijo, še treba poiskati. "Pri prenosu zavarovanja moramo doreči, kje bomo dobili najmanj 150 milijonov evrov, ki jih ta hip nimamo. Če bomo zvišali prispevne stopnje in obremenili samo delovno aktivno prebivalstvo, ne bo najbolje," je dejal premier.

Bertoncelj je spomnil, da je to nosilna naloga ministrstva za zdravje, na ministrstvu za finance pa so naredili izračune. "Za razliko, ki se je pokazala, bo treba poiskati rešitve, ki bodo vodile k cilju in ki bodo javnofinančno vzdržne. Ker naj bi po predlogu Levice in ministrstva za zdravje takšen prenos začel veljati s 1. januarjem 2021, mislim, da si lahko vzamemo čas, da pridemo do dobre rešitve," je sklenil.

Podpora Levice proračunu še visi v zraku
Po besedah Luke Mesca Levica v proračunska usklajevanja ni bila vključena, prvi proračunski osnutek pa je prejela v sredo popoldne.
Podpora Levice proračunu odvisna od tega, ali se bodo z vlado dogovorili glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno, in od tega, ali je proračun res razvojen in socialen.

Če ne bo takšen, ga bodo v postopku DZ-ja poskušali popraviti z dopolnili.

V Levici pričakujejo, da bo zakonodaja za prenos dopolnilnega zavarovanja sprejeta že letos oz. pred potrjevanjem proračuna, je spomnil Mesec.

Ob tem zahtevajo, da se dogovorijo tako o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja kot o finančnih virih in da zakonodajno uredijo oboje še letos. Po mnenju Mesca je treba namreč socialno krivičen prispevek, ki ga zdaj vsi enako plačamo zavarovalnicam, ukiniti sočasno s prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno.