Foto:
Foto:

Na to je opozoril predstojnik omenjenega oddelka, ki letos praznuje 30 let. Marko Noč je razložil, da imajo le štiri sobe za bolnike, v katerih je 14 postelj.

V 30 letih so zdravili več kot 26.000 kritično bolnih in so med prvimi na svetu, ki bolnike s srčnim infarktom sprejmejo naravnost iz zdravstvenih domov. Pogajajo se tudi za to, da bi postali referenčni center za terapijo z aortno balonsko črpalko za vzhodno in srednjo Evropo.

Zaposleni zahtevajo konkretne odzive ministrstva na prostorsko stisko
Kot je poudaril nekdanji predstojnik omenjenega oddelka Matija Horvat, je v teh 30 letih število obravnavanih bolnikov poskočilo od največ 400 na 1400 bolnikov letno. Že vsa leta svojega obstoja zaposleni opozarjajo na prostorsko stisko, večkrat so že zahtevali nove in večje prostore, konkretnih odzivov na njihove pozive pa še niso dočakali.

Zaposleni na tem oddelku zahtevajo čimprejšnjo pisno obvezo KC-ja in ministrstva za zdravje, v kateri naj bo jasno opredeljen koncept razvoja intenzivne medicine odraslih v KC, načrt prostorske umestitve posameznih enot intenzivnih oddelkov, organizacijsko shemo, dokončni datum za izdelavo načrtov in vsega, kar je potrebno za investicijo, ter datum začetka gradnje in vselitve v nove prostore.