Poleg evropskih volitev se nam 7. junija obeta tudi referendum. Foto: MMC RTV SLO
Poleg evropskih volitev se nam 7. junija obeta tudi referendum. Foto: MMC RTV SLO
V SDS-u so prepričani, da se bodo odvetniške tarife zvišale, če bo o njih odločala odvetniška zbornica. Foto: EPA
7. junija tudi na referendum

Referendum bo, kot predlagajo, sočasno z volitvami v Evropski parlament 7. junija.

Kot je razložil Jože Tanko, se referendumsko vprašanje glasi: Ali ste za to, da se uveljavi novela zakona o odvetništvu?

Pretekli petek je namreč državni zbor sprejel novelo zakona o odvetništvu, s katero je odvetniški zbornici vrnil pristojnost določanja višine odvetniške tarife. SDS je nato že v ponedeljek napovedal možnost začetka postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, če državni svet ne bo vložila veta na novelo zakona.

Vlada ob tem opozarja, da tarife ostajajo nespremenjene, se je pa z novelo izognila zastojem na sodiščih, saj so odvetniki začeli zavračati zastopanje po uradni dolžnosti in odpovedovati sodelovanje pri brezplačni pravni pomoči.

Po noveli bo sicer morala zbornica za vsako spremembo pridobiti soglasje pravosodnega ministra in nato o njej odločati na skupščini. S to novelo je bila odpravljena ureditev, ki je bila uveljavljena v prejšnjem mandatu na predlog takratnega pravosodnega ministra Lovra Šturma, s katero je bila pristojnost določanja višine odvetniške tarife prenesena na zakonodajalca - državni zbor.

Gorenak v ponedeljek pozval k vetu
Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je 30. marca dejal, da naj koalicija državni svet sama pozove, da vloži veto na novelo zakona o odvetništvu, sicer bodo začeli postopke za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Gorenak je takrat še izrazil prepričanje, da je bila novela brez potrebe sprejeta po nujnem postopku.

Dodal je še, da je bil edini razlog za nujni postopek "vračanje uslug odvetniškemu lobiju" in "polnjenje žepov odvetnikov". Največji opozicijski stranki se zdi najbolj problematično, da bodo tarife znova določali odvetniki sami, zaradi česar se bodo te spet povišale.

Zalar: Gre le za podtikanja in zavajanja
Minister za pravosodje Aleš Zalar je v svojem odzivu dejal: "Odločno zavračam namigovanja in neresnične trditve, da ta zakon povzroča dvig odvetniških tarif." Kot je pojasnil Zalar, se s tem zakonom odvetniške tarife glede enega vprašanja pomembno znižajo, in sicer v primerih, "kjer so bile po starem tarife največ do 1.300 evrov nagrade na posamezno zadevo, po novem pa dosegajo vrednost do 185.000 evrov na zadevo".

Kot je na začetku tedna še pojasnjeval Zalar, ostajajo v preostalem odvetniške tarife nespremenjene, zato gre po njegovem mnenju pri trditvah SDS-a le "za podtikanja, gre za zavajanje ljudi".

Pobudo je označil za škodljivo potezo, saj je bila sprememba zakona povezana tudi s tem, da bi bili odvetniki pripravljeni sodelovati v projektih brezplačne pravne pomoči. Če bi jim bila odvzeta pristojnost pri določanju odvetniških tarif, so namreč zagrozili s sistematičim odklanjanjem zastopanja ljudi v postopkih omenjene pomoči.

Kozinc: V ozadju zbiranje političnih točk
Kot je povedal predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc, referendumu zbornica nasprotuje, saj po njegovem ne gre za vprašanje, ki bi ga lahko zastavili vsem Slovencem. "Gre zgolj za zakon o spremembah zakona o odvetništvu, ki je tako malo pomemben, da se lahko prepusti zakonodajalcu, da o njem odloča, ne pa celotna Slovenija," je dejal.

Po njegovem gre pri pobudi zgolj za zbiranje političnih točk in politično demagogijo. Prav tako je izpostavil stroške izvedbe referenduma, ki po njegovih navedbah stane tri milijone evrov.

T. K./E. S.

7. junija tudi na referendum