Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pretekli teden je Dnevnik poročal, da je ljubljansko okrožno sodišče najelo detektiva, da bi poskusil vročiti sodno pošto v zadevi Trenta predsedniku vlade Janezu Janši, ker ta ne prevzame sodne pošte in zato sodišče ne more nadaljevati postopka.

Podoben primer, v katerega je bil vpleten trenutni premier, je bil konec preteklega desetletja na primer zaplet z Janševim domačim poštnim nabiralnikom (bil naj bi premajhen za vročitev obsežnega sodnega gradiva) glede (ne)sprejemanja pošte v tožbi, ki sta jo zaradi žaljivega zapisa na omrežju Twitter proti Janši vložili novinarki TV Slovenija.

Vlada oz. njen strateški svet za debirokratizacijo zdaj želita, verjetno tudi zaradi takšnih zapletov, pri vročanju uradne pošte pomagati državnim organom.

Predlog zakona o debirokratizaciji, ki že čaka na potrditev poslancev v DZ-ju, spreminja pravila zakona o prijavi prebivališča, tako da bi posamezniki, ki prijavljajo stalno ali začasno prebivališče, ob prijavi poleg preostale množice zahtevanih podatkov navedli še naslov elektronske pošte in številko mobilnega telefona, kamor bi jim pošiljali tako obvestila o prejemu uradnih dokumentov kot tudi najrazličnejše odločbe državnih organov.

Če prijavitelj stalnega oz. začasnega prebivališča nima svojega elektronskega naslova ali mobilnega telefona, bi lahko prijavil mobilno telefonsko številko ali elektronski naslov družinskega člana, sorodnika, prijatelja, kamor bi se vročala njegova uradna pošta.

Svoj elektronski naslov ali številko mobilnega telefona bi lahko v uradne evidence prijavili tudi drugi prebivalci Slovenije, ki sicer v kratkem ne bodo menjali svojega uradnega naslova.

Prijava mobilne telefonske številke ali e-naslova zgolj prostovoljna

Predlog zakona o debirokratizaciji, kot poudarjajo na MNZ-ju, ne predvideva, da bi bila navedba mobilne telefonske številke ali elektronskega naslova ob prijavi novega naslova obvezna.

Če pa se bo posameznik odločil za prijavo elektronskega naslova za vročanje, se bo vročanje v upravnih zadevah praviloma opravljalo na tem naslovu.

"Sprememba Zakona o splošnem upravnem postopku naslovniku, ki je sicer prijavil elektronski naslov in telefonsko številko, omogoča, da organu, ki odloča v upravni zadevi, sporoči, da se dokumenti vseeno vročijo v fizični obliki. V skladu s tem bo organ dokumente praviloma vročal na registriran elektronski naslov, dokler ne bo prejel drugačnega obvestila naslovnika," pa o postopkih pravijo na ministrstvu za javno upravo (MJU).

"Organ bo odredil vročitev dokumentov v elektronski obliki, če bo iz uradne evidence (registra stalnega prebivalstva, sodnega, poslovnega ali drugega registra) ugotovil, da ima naslovnik prijavljen elektronski naslov. Elektronsko vročanje bo opravil tudi takrat, ko bo naslovnik med postopkom oziroma zaradi postopka organu, ki odloča o upravni zadevi, sporočil elektronski naslov, ali ko bo z organom komuniciral prek elektronskega naslova," navajajo na MJU-ju.

Posameznik bo lahko kadar koli med postopkom zahteval vročitev dokumentov v fizični obliki, v takem primeru bodo uradniki morali spoštovati njegovo željo od prejema vloge. "Ob zapisanem velja opozoriti še, da se organ v posamičnih zadevah lahko vedno odloči, da bo opravil vročitev določenih dokumentov v fizični obliki, če presodi, da je glede na vsebino dokumentov ali druge razloge to potrebno," še poudarjajo.

MJU o vročanju uradne pošte, če se bo naslovnik odločil za elektronski način

"Način vročitve dokumenta v elektronski ali fizični obliki bo odredil organ, pri tem bo sledil zakonski usmeritvi, da vročitev dokumentov praviloma opravi v elektronski obliki, če to ne bo mogoče, na primer iz tehničnih razlogov, ali če bo drugače zahteval naslovnik, ali če bo presodil, da je iz določenih razlogov vročitev dokumentov v fizični obliki primernejša, bo vročitev opravil na ta način."

Ker bo prijava prostovoljna, se ob tem poraja vprašanje, koliko ljudi se bo sploh odločilo, da svoj elektronski naslov in številko mobilnega telefona posreduje v uradni register: "MJU te ocene nima. Razpolagamo samo s podatkom, da si je od novembra 2020, ko je bila rešitev vzpostavljena, varni predal na portalu eUprava aktiviralo 66.651 prebivalcev. Do zdaj je bilo sicer elektronsko vročenih 80 pošiljk na način osebnega vročanja po Zakonu o splošnem upravnem postopku."

Na vprašanje, katere države v EU-ju že zbirajo podatke o mobilnih telefonskih številkah in elektronskih poštnih naslovih za vročanje in za centralne registre prebivalstva, pa na MJU-ju odgovarjajo, da "tovrstni podatki niso na voljo in jim tudi v okviru strokovnih skupin pri Evropski komisiji tovrstne analize niso znane."

"So nam pa znani nekateri primeri držav, ki imajo vzpostavljeno e-vročanje: Danska: obvezen elektronski predal za vse državljane; Nemčija z rešitvijo "De-mail"; Avstrija z rešitvijo ʻMyPostboxʼ," še pojasnjujejo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Informacijski pooblaščenec o podobnih rešitvah v EU-ju

"IP ni seznanjen niti z enim primerom države v EU-ju, ki bi že imela vzpostavljen podoben sistem glede zbiranja in vročanja prek katerih koli elektronskih naslovov in številk mobilnih telefonov. To kaže, da verjetno nobena država rešitev za poenostavitve upravnega odločanja očitno ne išče v tej smeri. Postopek upravnega odločanja mora biti izveden pod premišljenimi in nadzorovanimi pogoji. Le na tak način se lahko zagotovi pravna varnost in integriteta celotnega postopka. Postopek je morda administrativno naporen, a glede na njegov pomen in pravice ter dolžnosti, ki jih ta postopek sproža za posameznika, njegove poenostavitve ni mogoče izpeljati prek ponudnikov, ki jih slovenski organi v ničemer nimajo pristojnosti nadzirati."

Pomisleki informacijske pooblaščenke

Informacijski pooblaščenec (IP) se je na napovedi spremembe vročanja in zbiranja elektronskih naslovov ter (mobilnih) telefonskih številk in tudi na preostale zakonske spremembe, ki naj bi jih uvedel zakon o debirokratizaciji, odzval s številnim pomisleki.

Med drugim izpostavlja, da mora biti vsakršen namen morebitnega zbiranja podatkov o elektronskih naslovih in (mobilnih) telefonskih številkah fizičnih oseb sorazmeren s tveganjem, ki jih takšna velika nacionalna zbirka osebnih podatkov prinaša.

"Sama vzpostavitev take zbirke s pravnimi posledicami za pravice posameznikov odpira vrsto izvedbenih vprašanj, vprašanj preprečevanja zlorab tako zbranih podatkov vseh prebivalcev Slovenije ter drugih tveganj za pravice posameznikov," je navedeno v mnenju IP-ja glede zakona o debirokratizaciji.

"Urejanje novih postopkov vročanja z uporabo katerih koli elektronskih naslovov (torej ne zgolj varnih elektronskih predalov, kot je to urejeno zdaj) in kratkih sms-sporočil prek mobilnih telefonov prinaša tako z vidika zagotavljanja pravne varnosti posameznika kot tudi z vidika varstva osebnih podatkov številna resna tveganja, ki bi morala biti ustrezno analizirana, prepoznana in naslovljena. Obstoječi načini vročanja so prav v ta namen ustrezno in podrobno zakonsko urejeni. Vročanje na hišne naslove je zgodovinsko ustaljeno in pospremljeno z instituti za varno in primerno vročanje, med drugim z zakonskimi določbami glede hišnih predalčnikov po Zakonu o poštnih storitvah (npr. 43. člen). Vročanje po elektronski poti pa je urejeno med drugim z določbami glede varnega elektronskega predala v Pravilniku o elektronskem poslovanju v civilnih sodnih postopkih ter z določbami Zakona o splošnem upravnem postopku in Uredbe o upravnem poslovanju. Prav tako morajo biti v primeru vročanja po elektronski poti upoštevane določbe Uredbe eIDAS," so še navedli.

Ob tem so opozorili, da je splošno elektronsko vročanje na kateri koli elektronski naslov brez upoštevanja vseh potrebnih varovalnih elementov lahko podvrženo številnim težavam in zlorabam: "Hišnega naslova enostavno ni mogoče izgubiti, dostopa nam ne morejo odtujiti 'hekerji'. Prav tako se pri osebnem vročanju naslovnikova identiteta preveri z vpogledom v osebni dokument."

Ivan Simič na Domovina.je o poenostavitvah vročanja uradne pošte

"Stališče informacijske pooblaščenke mi je tuje. Kot da bi živela v prejšnjem tisočletju. Danes nam na vsakem koraku vzamejo naslov e-pošte in telefonsko številko. To se dogaja v vseh spletnih nakupih, pri rezervacijah potovanj, nakupih letalskih vozovnic in še bi lahko našteval. Tudi pri tem ukrepu je zapisano, da gre za prostovoljno posredovanje e-naslova in telefonske številke. Ni prisile. Danes pa imamo prepoved pošiljanja raznih odločb preko e-pošte. To pomeni, da smo danes tisti, ki želimo enostavno poslovanje, onemogočeni v tem, da bi nam državni uradniki pošiljke pošiljali elektronsko. Njihov odgovor je, da to ni urejeno v zakonu. Če bo ta sprememba uvedena, bo to omogočeno. Če se jih bo za to odločilo deset, jih bo pač deset, toda to jim ne bo onemogočeno. Tisti, ki te poenostavitve ne bodo želeli, pač ne bodo posredovali svojega e-naslova in svoje telefonske številke. Poleg tega je nadgradnja tega ukrepa lahko tudi, da država tiste, ki so posredovali svoj e-naslov in telefonsko številko, prostovoljno obvešča o izteku veljavnosti osebne izkaznice, potnega lista, vozniškega ali prometnega dovoljenja. Na primer prvič 15 dni pred iztekom veljavnosti in drugič pet dni pred iztekom veljavnosti. Enostaven in prijazen ukrep. Danes nas trgovci z e-pošto in SMS-sporočili obveščajo o svojih akcijah, država pa nam ne bi smela pošiljati odločb in sklepov elektronsko ali pa nas obveščati o izteku naših osebnih dokumentov, čeprav smo ji to dovolili prostovoljno. V stališču informacijske pooblaščenke ne vidim nobene logike in edina razlaga, ki mi je ostala, je, da postopa politično. To pa ni dobro za uvajanje poenostavitev."