Fischer pri Haiderju pogreša politično kulturo. Foto: EPA
Fischer pri Haiderju pogreša politično kulturo. Foto: EPA
Jörg Haider
Haiderjeva napoved vsekoroškega referenduma o dvojezičnih napisih buri duhove. Foto: EPA
Haider odstranjuje dvojezične napise v Pliberku.
SLS je proti referendumu o dvojezičnih napisih. Foto: RTV SLO

V pogovoru za avstrijski časopis Kurier je dejal, da pri Jörgu Haiderju pri vprašanju dvojezičnih krajevnih napisov pogreša politično kulturo in zvestobo ustavi.

Glede Haiderjevega premikanja krajevnih tabel v Pliberku je Heinz Fischer poudaril: "Če ustavno sodišče v odloči, da morajo biti krajevne table v Pliberku zaradi Avstrijske državne pogodbe dvojezične, potem premikanja enojezičnih krajevnih tabel ni mogoče razumeti kot izpolnitev odločitve ustavnega sodišča."

Za uresničitev odločbe ustavnega sodišča je po Fischerjevi oceni potrebno "veliko potrpljenja, preudarnosti in senzibilnosti, da ne bi nenamerno sodelovali pri strategiji, ki ima povsem druge cilje in je osnovana na volilni taktiki".

Avstrijski predsednik je imel pri tem v mislih Haiderjevo napoved o vsekoroškem referendumu o dvojezičnih krajevnih napisih. "Od te napovedi, ki je usmerjena na naslednje državnozborske volitve, se je treba distancirati. Predsednik ustavnega sodišča je sedaj pozval zvezno vlado. Počakal bom, kakšni bodo odzivi v prihodnjem času," je menil Fischer.

Avstrijski predsednik je obenem podvomil, da je večina prebivalstva na avstrijskem Koroškem proti spoštovanju in izpolnitvi odločbe ustavnega sodišča.

SLS za spoštovanje Avstrijske državne pogodbe
Slovenska ljudska stranka pričakuje spoštovanje Avstrijske državne pogodbe in izvajanje odločb avstrijskega ustavnega sodišča v zvezi z zagotavljanjem pravic slovenske narodne skupnosti v Avstriji, še posebej zato, ker Evropski uniji trenutno predseduje prav Avstrija, ki promovira multikulturno pot.

SLS v sporočilu za javnost med drugim opozarja, da je pobuda koroškega deželnega glavarja Haiderja za zbiranje podpisov za referendum o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem, ki ga je napovedal za naslednji teden, v nasprotju z mednarodnopravnim varstvom manjšin in drugimi obvezami Avstrije do slovenske narodne skupnosti v Avstriji.