Balažic je na mesto veleposlanika leta 2011 imenovan pod vlado Boruta Pahorja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Balažic je na mesto veleposlanika leta 2011 imenovan pod vlado Boruta Pahorja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ministrstvo za zunanje zadeve je spremenilo ugotovitve izrednega nadzora o Balažičevem delu. Sprva je presodilo, da ni bilo nepravilnosti, a dodatna pričevanja in slikovni material so privedli do spremembe ugotovitev, so sporočili z vladnega tiskovnega urada.

Balažic zato nima več zaupanja dela avstralskih Slovencev, dobri odnosi z izseljenskimi organizacijami in pristen stik z njimi pa so ena najpomembnejših veleposlanikovih zadolžitev, poudarja vlada. Izseljenci so ministru in predsedniku republike Borutu Pahorju poslali tudi peticijo proti Balažicu.
Vlada je zato po posvetovanju s predsednikom republike sprejela predlog, da se Balažic odpokliče z dolžnosti izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Avstraliji z 31. julijem 2014. Ukaz o odpoklicu podpiše predsednik republike.

Erjavec: Skupaj sta sedela za častno mizo
Kot je pred dnevi pojasnil zunanji minister Karl Erjavec, se je sporni dogodek zgodil na odprtju slovenskega konzulata v Melbournu 7. marca letos. Po dodatnih preiskavah so na MZZ-ju ugotovili, da sta Balažic in Nicholas Oman, ki je vpisan v avstralski register pedofilov, skupaj sedela za častno mizo, bila skupaj postrežena in naj bi skupaj obedovala.

Oman je bil sprva tudi na seznamu povabljenih, a so pozneje njegovo ime izbrisali. Zato je Erjavec pred mesecem dni sprva ocenjeval, da ni bilo nobenih nepravilnosti, pozneje pa je na podlagi dodatnega gradiva mnenje spremenil. Presodil je, da ga je Balažic zavajal in ne uživa več njegovega zaupanja.