Po ostrem odzivu je Bandelli pojasnil, da vidi, da je bil njegov zapis napačno interpretiran in da represivnega ruskega zakona ne podpira. Foto: BoBo
Po ostrem odzivu je Bandelli pojasnil, da vidi, da je bil njegov zapis napačno interpretiran in da represivnega ruskega zakona ne podpira. Foto: BoBo

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred dnevi podpisal sporna zakona, ki sodiščem dopuščata, da kratkotrajno zaprejo ljudi in jim naložijo denarno kazen, če ne spoštujejo oblasti, ter da zaradi objavljanja lažnih novic lahko onemogočijo medije. Putin je zakona podpisal kljub opozorilom zagovornikov človekovih pravic, da bo to vodilo v cenzuro in omejitev svobode govora.

Bandelli, ki je po vrnitvi v poslanske klopi in poslansko skupino SAB tudi podpredsednik parlamentarnega odbora za kulturo, med drugim pristojnega za medije, se je na ruska zakona na Twitterju odzval z zapisom: "Z veseljem pozdravljam odločitev Rusije s kaznovanjem novinarjev, ki žalijo politike in javne osebe."

Bandelli pravi, da je bil zapis napačno interpretiran

Po ostrem odzivu je nato dodal, da vidi, da je bil njegov zapis napačno interpretiran in da represivnega ruskega zakona ne podpira. "To je napaka. Želim, da bi novinarji spoštovali javne osebe in politike na funkciji. Naj pišejo dejstva in ne zavajajočih mnenj, neresnice in laži," je zapisal in se opravičil novinarjem, ki so "slabo razumeli".

S podobnim pojasnilom se je nato odzval tudi v izjavi za novinarje v DZ-ju, kjer je dejal, da je šel kot minister "skozi medijsko gonjo, ki bo ostala v zgodovini Slovenije".

Politike je treba spoštovati

Stališče SAB-a

V SAB-u so pojasnili, da zapis Bandellija na Twitterju ni stališče stranke. "Smo za svobodo govora in obsojamo vsakršno nasilje nad novinarji. Žalitve pa so nedopustne, ne glede na to, kdo jih izreče ali zapiše," so dodali.

Spomnil je na novinarski kodeks in se zavzel za njegovo spoštovanje. Ob tem pa dejal, da je treba "spoštovati človeka". Potegnil je vzporednico z Italijo, kjer poslance nazivajo s "spoštovani". "In jih spoštujejo, naj bodo takšni ali drugačni. Spoštovati je treba politika, javnega uslužbenca na splošno, mi spoštujemo vas, novinarje, vi morate spoštovati tudi nas," je dejal novinarjem.

Spomnil je tudi na pripravo novega medijskega zakona, od katerega Bandelli, kot pravi, pričakuje "pravičen pristop novinarstva do realnih dejstev, ne pa mnenj".

Društvo novinarjev: "Bojimo se, da ne gre za nepremišljen tvit, ampak za neki avtokratski pogled na medije"

Na Bandellijeve zapise so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije. Predsednica Petra Lesjak Tušek je kot popolnoma neprimerno ocenila, da je kot poslanec državnega zbora in celo podpredsednik odbora za kulturo pozdravil skrajno sporna ruska zakona, ki omejujeta svobodo govora in kritične novinarje ter s tem še poglabljata nadzor nad mediji in cenzuro v Rusiji.

"Navduševanje nad preganjanjem novinarjev je popolnoma nesprejemljivo. Bojimo se, da ne gre za nepremišljen tvit, ampak za neki avtokratski pogled na medije, skregan z razumevanjem vloge medijev in novinarjev v demokratični družbi," je navedla v izjavi za medije.

Ob tem se v društvu sprašujejo še, ali je takšno tudi stališče njegove stranke oziroma ali bo poslanec takšna stališča zagovarjal v zakonodajnih in drugih postopkih.