Foto:
Foto:
Tomaž Frelih in Marjeta Cotman

Zoisova štipendija je namenjena nagrajevanju nadarjenih, in ne iskanju kadrov, ki jih država potrebuje.

Tomaž Frelih (ŠOS) o "kvotah"
Kdo bo ostal brez štipendije?

Slovenska dijaška organizacija (DOS) je zato začela zbirati podatke o maturantih, ki bodo zaradi novih pravil kot bruci ostali brez štipendije. Rok Hodej, predsednik Dijaške organizacije Slovenije, je za MMC dejal, da se je kljub počitnicam javilo 115 maturantov, predvidevajo pa, da jih je skupaj okoli 400.

O spremembah se je sicer "šušljalo", dijaki pa so uradno obvestilo na zadnji prejeti štipendijski odločbi Zavoda za zaposlovanje prejeli 23. maja, ko je bilo pouka že konec. "Za popravljanje ocen in zviševanje povprečja je bilo takrat že prepozno," je dejal Hodej.

DOS je zato ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve predložil svoj predlog rešitve, po katerem bi za zadnjo generacijo maturantov veljalo prehodno obdobje, v katerem bi še veljala "stara pravila". Na ministrstvu so za MMC o tem povedali, da za sprejem predloga DOS-a, čeprav razumejo trenutno situacijo tistih, ki menijo, da niso bili dovolj informirani, "žal ne najdemo tehtnih argumentov."

ŠOS podpira predlog rešitve DOS-a
Dijake pri prizadevanjih podpira tudi Študentska organizacija Slovenije. Predsednik ŠOS-a Tomaž Frelih je za MMC dejal, da je nenadno uvajanje sprememb, potem ko je ocenjevanje že zaključeno, neprimerno in "nefer", saj bi se mnogi dijaki, če bi za to vedeli že prej, potrudili in povprečje s prej zahtevane štirice, dvignili na 4,1.

Spremeniti je treba zakon o štipendiranju
ŠOS je sodeloval pri pripravi zakona o štipendiranju iz leta 2007, na podlagi katerega je sprejet za dijake sporen pravilnik o Zoisovih štipendijah. Frelih je dejal, da si ministrstvo pravilnik interpretira po svoje, ŠOS pa je že med pripravo zakona nasprotoval nekaterim določilom. Ministrstvo, po Frelihovih besedah, priznava nekatere "nerodnosti", a trdi, da jih omejuje zakon, zato se dogovarjajo, da bi ga v naslednjem letu skupaj popravili, da torej ne bi spreminjali le pravilnika, ampak izboljšali zakon o štipendiranju.

Ministrstvo: Pravilnik je podzakonski akt
Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve o tem pravijo: "Nikakor ne velja trditev DOS-a, da letos sprejeti Pravilnik na novo, nepravično obravnava obstoječe prejemnike štipendije. Pravilnik je podzakonski akt, ki nikoli ne more in ne sme presegati določb Zakona."

Za ŠOS so sporne tudi določbe o "kvotah nadarjenih" znotraj študij skih programov, po katerih minister odloči, koliko štipendij "lahko ima" posamezen študijski program. "Zoisova štipendija je namenjena nagrajevanju nadarjenih, in ne iskanju kadrov, ki jih država potrebuje," poudarja Frelih in dodaja, da so iskanju kadrov namenjene kadrovske štipendije. Dejal je, da se je ministrstvo sicer že odločilo, da kvot letos najverjetneje še ne bo določalo.

Na ministrstvu pravijo, da so še omilili kriterije
Za komentar smo prosili tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kjer so za MMC povedali, da "z novim Zakonom o štipendiranju kandidatom ni treba izpolnjevati kumulativnih zahtev za izpolnitev pogojev, kot jih je predvideval stari sistem podeljevanja Zoisovih štipendij (učni uspeh, izjemni dosežek ter nadarjenost)". Kandidati lahko kandidirajo tako na osnovi povprečja ocen ali izjemnega dosežka ali zlati maturantje ali pet odstotkov najboljših v generaciji (študentje), še pravijo na ministrstvu.

Na ministrstvu so prepričani, da so, čeprav je Zoisova štipendija namenjena le nadarjenim, omilili kriterije in "še dodatno odprli možnosti za kandidiranje".

Aleksandra K. Kovač

Zoisova štipendija je namenjena nagrajevanju nadarjenih, in ne iskanju kadrov, ki jih država potrebuje.

Tomaž Frelih (ŠOS) o "kvotah"
Kdo bo ostal brez štipendije?