Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Minister za finance Klemen Boštjančič je v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Jelena (SDS) pojasnil, da je to po uredbah Evropske komisije najnižja možna davčna stopnja, naslednje leto pa nameravajo na ministrstvu odpreti zakon o DDV-ju, in to zapisati tudi vanj.

Po njegovih besedah veliko skrb posvečajo temu, da trgovci nižje stopnje DDV ne bodo preslikali v višje marže. V ta namen bo ministrstvo upravo za zaščito in reševanje prosilo za analizo, kaj se bo v obdobju po znižanju DDV v interventnem zakonu dogajalo s cenami.

Boštjančič je pojasnil, da ta stopnja DDV-ja trenutno velja le za knjige, cene katerih pa so po znižanju davka "ostale bolj ali manj enake". Dodal je, da so z upravo in obrambnim ministrstvom intenzivno urejali tudi seznam blaga, ki je upravičeno do znižane stopnje DDV-ja.

Obrambni minister Marjan Šarec je dejal, da je ukrep zamišljen kot trajen, za kar so si že dolgo prizadevale gasilske organizacije. V zvezi s pritožbami poklicnih gasilskih zavodov, da znižane stopnje DDV-ja ne morejo uveljavljati, je Šarec povedal, da jih je uprava že večkrat pozvala, naj sprejmejo standardizacijo in tako postanejo upravičeni do tega ukrepa.

Šarec je pozval Gasilsko zvezo Slovenije, naj se aktivno vključi v spremljanja cen v prihodnjem letu, saj da od gasilskih društev pridobiva neposredne podatke.

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 oz. interventni zakon po ujmah je začel veljati septembra, večina njegovih ukrepov pa bo v veljavi do konca leta. Petodstotno stopnjo DDV-ja za gasilsko opremo interventni zakon določa kot ukrep, ki velja, dokler se ustrezno ne uredi v zakonu, ki ureja davek na dodano vrednost.