Helikopter, s katerim pomoč zagotavlja AMZS, je nekoliko lažji od tistih, ki sta jih zagotavljala policija in vojska. Foto: RTV SLO
Helikopter, s katerim pomoč zagotavlja AMZS, je nekoliko lažji od tistih, ki sta jih zagotavljala policija in vojska. Foto: RTV SLO
Andrej Bručan
Minister Bručan je uspešno prestal interpelacijo, zdaj pa mora prepričati še ZZZS, da je izbral najcenejšega ponudnika. Foto: RTV SLO
AMZS o helikopterjih

Avto-moto zveza Slovenije je zato trenutno stroške te pomoči pripravljena kriti sama. Predsednik AMZS-ja Boris Perko je še dejal, da je treba očitke glede helikopterskega prevoza gledati v luči nedavne interpelacije ministra Bručana. Poudaril je, da je bil AMZS izbran kot najboljši operater v Sloveniji in da ni šlo za podeljevanje koncesij.

Država je dala po Perkovih besedah na razpolago zdravnike, AMZS in Flycom pa sta izurila pilote ter posadko. Temelj za to partnerstvo je uredba, ki jo je vlada izdala leta 2005 in ki AMZS-ju ob nesrečah nalaga obveznost, da organizira reševanje.

Minister očitke zavrnil
Minister Bručan je potrdil, da ministrstvo z AMZS-jem ni podpisalo nobene pogodbe, saj je to v rokah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Upa, da bodo pogodbo podpisali kmalu, in opozarja, da bo ZZZS moral podpisati pogodbo, če tako odloči vlada. Ta naj bi odločitev sprejela kmalu po praznikih. Minister je prav tako poudaril, da je šlo samo za spremembo izvajalca; po podatkih pravnih služb, ki jih je dobil, je zato plačevanje za nazaj mogoče. Zato upa, da bodo lahko stroške AMZS-ju kmalu povrnili.

Cvikl: Ustna navodila nimajo zakonske podlage
Poslanec LDS-a in predsednik komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl pa je kljub temu kritičen do Bručanovega ravnanja. Cvikl trdi, da ustna navodila nimajo zakonske podlage, zato so ministrova dejanja sporna. Poslanec meni, da glede na določbe zakona o javnih financah ni mogoče plačati nobene aktivnosti, ki se je izvedla pred podpisom pogodbe. AMZS tako po njegovih besedah ne more zahtevati povračila denarja za nazaj, če ni podpisane nikakršne pogodbe. Cvikl se strinja z podločitvijo ZZZS-ja in pričakuje, da bosta v prihodnje helikopterske prevoze še naprej opravljali Slovenska vojska in policija.

Ceneje in hitreje
AMZS je tudi zavrnil očitke, da so njihovi helikopterski prevozi za 400 milijonov tolarjev dražji od tistih, ki sta jih izvajali vojska in policija. AMZS-jeva primerjalna analiza stroškov kaže, da je ura letenja pri AMZS-ju v primerjavi z vojaško cenejša za 55.000 tolarjev. Poleg tega pa je odzivni čas hitrejši, saj namesto 20 minut zdaj znaša le desetino oz. 2-3 minut.

To je med drugim mogoče zato, ker je novi helikopter v nasprotju z vojaškimi namenjen le nujni pomoči. Je stalno dosegljiv in opremljen z nujno medicinsko opremo. Na AMZS-ju so še povedali, da je helikopter lažji, manj hrupen in lahko zaradi manjšega premera rotorja pristane na bolj omejenih območjih.

Potem ko je upravni odbor ZZZS-ja zavrnil predlog ministrstva za zdravje o spremembi financiranja nujne helikopterske pomoči, ker naj bi bile storitve AMZS-ja predrage, je minister za zdravje Andrej Bručan 15. decembra napovedal pogajanja v okviru aneksa k splošnemu dogovoru v zdravstvu med zavodom in drugimi partnerji. Če se tudi njim ne bo uspelo dogovoriti, bo o tem odločala vlada.

AMZS o helikopterjih