Stroške reševanja bo krilo zdravstveno zavarovanje. Foto: RTV SLO
Stroške reševanja bo krilo zdravstveno zavarovanje. Foto: RTV SLO
Reševalni helikopter
Na AMZS-ju upajo, da se bo v pol leta helikopterju pridružil še en, ki bo prizemljen v Mariboru. Foto: RTV SLO

Avto-motozveza Slovenije pa je v projekt vključila zasebnika s helikopterjem. TV Slovenija je poročala, da bo služba, ki poskrbi za hiter prevoz ponesrečenih in obolelih do najbližje bolnišnice, letno stala dober milijon evrov. Plačana bo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Baza helikopterja za nujne pomoči pa je kar vladni hangar na Brniku.

Helikopterska enota nujne medicinske pomoči naj bi letno opravila kakšnih 300 reševanj, medtem pa bo medbolnišnične prevoze in reševanja v gorah še naprej opravljala letalska enota policije.

Štiričlanska posadka, pilot, letalec, zdravnik in tehnik, je v pripravljenosti vsak dan od 7. do 19. ure, njihov odzivni čas pa je naslednji: v Ljubljani so v 5 minutah, v Trbovljah v 10, v 20 minutah pa prispejo do Nove Gorice ali Novega mesta. Na AMZS-ju so prepričani, da bo v pol leta odprta še ena baza, in sicer v Mariboru.

KC brez pristajalne površine
Obstaja pa ena težava. Klinični center v Ljubljani namreč nima priročnega postajališča za helikopter, druge bolnišnice pa ga v večni imajo. Helikopter v Ljubljani tako pristane na Roški cesti, kar povzroči veliko zamudo, saj morajo bolnika do bolnišnice prepeljati z reševalnim vozilom. Minister za zdravje Andrej Bručan je dejal, da bo na Kliničnem centru najverjetneje mogoče pristajati leta 2009.