200.000 evrov dobi ZPS za svoje delovanje. Foto: MMC RTV SLO
200.000 evrov dobi ZPS za svoje delovanje. Foto: MMC RTV SLO
Breda Kutin, ZPS, Zveza potrošnikov Slovenije
Kutinova zavrača očitke, da bi bilo pri podeljevanju sredstev kaj narobe. Foto: BoBo
ZPS pod očesom Bruslja

Očitno težav pri porabi evropskih sredstev in nepravilnosti pri razpisnih pogojih še ni konec. Tokrat naj bi šlo za nepravilnosti pri razpisih za evropska sredstva, ki jih je prejemala Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Kot so nam potrdili v Evropskem uradu za boj proti prevaram, preverjajo domnevne nepravilnosti pri razpisnih postopkih v Sloveniji, a o podrobnostih niso želeli govoriti.

Zveza potrošnikov Slovenije že več kot 20 let z različnimi testi in analizami svetuje potrošnikom in jih ozavešča. In čeprav se sama financira s članarinami in po posameznih projektih, pa je bila leta 2006 na javnem razpisu izbrana za gostiteljico Evropskega potrošniškega centra. Za to pa zveza potrošnikov dobi tako državni kot tudi evropski denar.
Skupaj gre za 200 tisoč evrov. In tu naj bi se zapletlo, saj je ministrstvo za gospodarstvo pogodbo z zvezo potrošnikov za upravljanje Evropskega potrošniškega centra večkrat podpisalo brez javnega razpisa, kar priznavajo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije. A opozarjajo, da so oni samo žrtve nepravočasnih postopkov, in s prstom kažejo na ministrstvo za gospodarstvo, češ da ni opravilo svojega dela.
Kutinova: Ministrstvo je zamujalo z razpisi
"Eno leto se je potem dogajalo, da je bila pogodba kljub vsemu podpisana tudi brez razpisov, potem je bil spet dve leti razpis. Dejstvo je, da so razpisi zamujali, da se ministrstvo ni znalo organizirati, da bi bili ti razpisi pravočasni. In pa ponavljam, da je bila Slovenija edina, ki je te stvari dajala na razpise," je pojasnila predsednica ZPS-ja Breda Kutin.

Kutinova je še poudarila, da so denar porabili namensko. Ministrstvo za gospodarstvo pa nam je le pisno odgovorilo, da je bil razlog za to, da niso izvedli javnega razpisa za upravljanje Evropskega potrošniškega centra, različno pravno tolmačenje glede načina izbora organizacije in izbora izvajalca. Dodali so še, da jih Evropski urad za boj proti prevaram v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi ni kontaktiral.

ZPS pod očesom Bruslja