Cariniki 3. septembra napovedujejo stavko. Foto: MMC RTV SLO
Cariniki 3. septembra napovedujejo stavko. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat poziva poslance, naj glasujejo proti spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Cariniki napovedali stavko

Dušan Miščevič, predstavnik sindikata, še pravi, da bo stavka 3. septembra, če minister Bajuk sistematizacije ne bo potrdil do 25. avgusta.

"Glede na dejstvo, da se je Sindikat carinikov Slovenije z delodajalcem uskladil, za katera delovna mesta gre v carinski službi, je zavrnitev podpisa sistemizacije grob poseg v socialno partnerstvo," je v sporočilu za javnost zapisal Miščevič.

Kot pojasnjuje, je v skladu s podpisano kolektivno pogodbo za javno upravo mogoče sistematizirati delovna mesta specialistov v vseh tarifnih skupinah, tako v carinski in davčni službi kot v policiji in Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Sindikat državnih organov krivi Mateja
Oglasil se je tudi sindikat državnih organov, ki zahteva, da se akt o sistematizaciji delovnih mest v organih državne uprave dopolni z delovnim mestom "specialist". Uvedbi spremembe v okviru davčne in carinske uprave je po besedah sekretarja sindikata Draga Ščernjaviča nasprotoval minister za notranje zadeve Dragutin Mate. "S tem je kršeno socialno partnerstvo," ocenjujejo v sindikatu.

Mate je po njihovem dosegel izničenje socialnega partnerstva, ker so bila ta delovna mesta zajeta in izpogajana v 20 krogih pogajanj za kolektivne pogodbe. Prav tako je po njihovem nesprejemljivo, da tega akta, ki je vključeval delovno mesto "specialist", ni podpisal minister za finance Andrej Bajuk.

Sindikat zdravstva poziva poslance: Glasujte proti!
Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije pa medtem poslance poziva, naj glasujejo proti spremembam zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič je prepričan, da predlog zakona pomeni "diskreditacijo vlade, ki predlaga spremembe zakona po hitrem postopku za to, da bi izigrala rezultate pogajanj in s tem socialne partnerje".

V pismu so v sindikatu poslance pozvali, naj ohranijo stopnjo socialne varnosti, ki jo v tem trenutku dosegajo zaposleni pod okriljem sindikata, in naj glasujejo proti predlogu vlade. V sindikatu sicer še napovedujejo, da bodo v volilnem času v svojem informacijskem sistemu objavili, kdo izmed poslancev je glasoval za zakon in kdo proti.

Vukadinovič je še dejal, da se v sindikatu zdravstva in socialnega varstva, če bo zakon kljub soglasnemu protestu sindikatov javnega sektorja sprejet, ne bodo odpovedali aneksu h kolektivni pogodbi. Izvedli pa bodo postopek pri državnem svetu, da vloži veto na novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Cariniki napovedali stavko