Cukjati je bil presenečen nad vsebino tožbe. Foto: RTV SLO
Cukjati je bil presenečen nad vsebino tožbe. Foto: RTV SLO

Poudaril je, da je bil s tožbo seznanjen šele prek obrazložitve sodišča. Odločbo sodišča je že dal v analizo zakonodajno-pravni službi DZ-ja.

Tožbo proti Cukjatiju je na upravno sodišče vložilo 31 poslancev LDS-a in SD-ja po tem, ko ta ni želel dati na glasovanje njihove zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije o Mercatorju.

Sodišče: Ne gre za nedopustno dejanje
Upravno sodišče je v četrtek zavrnilo tožbo poslancev, saj je menilo, da ne gre za takšno nedopustno dejanje, ki bi se lahko izpodbijalo v upravnem sporu. Podpredsednica upravnega sodišča Jasna Šegan je pojasnila, da gre sicer pri Cukjatovi odločitvi, da zadeve ne uvrsti na dnevni red, res za kršitev ustave, ker pa je pravica zahtevati preiskovalno komisijo le pravica poslancev in ne slehernega državljana, naj bi ta ne bila pod neposrednim sodnim varstvom.

Sodišče je poslance prav tako pozvalo, naj od Cukjatija še enkrat uradno zahtevajo uvrstitev te zahteve na dnevni red, in če bo ta še enkrat zavrnjena, bo sodišče lahko razsojalo o tožbi.

Odzivi opozicije
Vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč meni, da je sodišče opoziciji priznalo pravico zahtevati parlamentarno preiskavo o Mercatorju, v LDS-u pa si obrazložitev upravnega sodišča razlagajo tako, da je sodišče Cukjatiju ponudilo roko oziroma možnost častne poprave napake.