Zastojev na dolenjski avtocesti ne bo več. Foto: Dars
Zastojev na dolenjski avtocesti ne bo več. Foto: Dars
Predor Mali vrh
Na dolenjski avtocesti bo Dars izvajal še obnovo vozišča na odseku Cikava-Grosuplje. Foto: Dars
Gorenjska avtocesta
Cestna dela bodo potekala tudi na Gorenjskem. Foto: RTV SLO

Cesta je že odprta za promet. Dars so obnovitvena dela na 6,3 kilometra dolgem avtocestnem odseku Malence-Šmarje - Sap stala 814,35 milijona tolarjev, obnovitvena dela na odseku med predorom Mali vrh in priključkom Cikava pa še 236 milijonov.

Družba SCT je izvajala obnovitvena dela v predorih Debeli hrib in Mali vrh, na delu vozišča avtoceste med obema predoroma, obnovo diletacije na viaduktu Reber ter na odseku med predorom Mali vrh in priključkom Cikava. Družba Siteep je izvajala obnovo in nadgradnjo elekto- ter strojne opreme v obeh predorih.

V prvi fazi obnove je bila zaprta polovica avtoceste Novo mesto-Ljubljana, v drugi fazi pa polovica avtoceste v nasprotni smeri. Promet je v tem obdobju potekal dvosmerno po eni polovici avtoceste, največja gneča pa se je odvijala ob prometnih konicah, zjutraj in popoldne. Dars je zastoje predvideval, poletne mesece pa so si za obnovo izbrali predvsem zaradi nižje prometne obremenitve na nekaterih avtocestnih odsekih.

Obnove do konca leta
Obnovitvena dela na 35 let starem viaduktu Verd že potekajo. V oktobru in novembru Dars na odseku Cikava-Grosuplje načrtuje obnovo vozišča, ki naj bi trajala največ 20 dni, večjih zastojev pa ne pričakujejo. Na razcepu Kozarje, v smeri Brezovica-Ljubljana Vič in na odsekih hitre ceste Vogrsko-Šempeter, Šempeter-Vrtojba se bo izvajala obnova voziščne konstrukcije. Dars načrtuje še razsvetljavo razcepa Malence, pokritega vkopa Maribor in galerije Moste na gorenjskem avtocestnem kraku, na odseku hitre ceste Pesnica-Maribor pa bo potekala gradnja protihrupne zaščite.

Prenova predora Karavanke
Dars za letos načrtuje še začetek obnove talnega oboka v predoru Karavanke, ki naj bi se začela septembra. Sočasno bo potekala tudi obnova voziščne konstrukcije na delu gorenjske avtoceste med državno mejo in Hrušico.